picture alliance via picture alliance via Getty Image

Κι ενώ η πανδημία είναι ακόμα εδώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ακυρώσεις ταξιδιών και πολλά αεροπλάνα να ταξιδεύουν με λιγοστές πληρότητες, η Ryanair και η Lufthansa έχουν τη δική τους διαμάχη.

Με ανακοίνωσή της η Ryanair, κάλεσε σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγνοήσει τους ψευδείς -όπως τους χαρακτηρίζει- ισχυρισμούς της Lufthansa σχετικά με τη μη πραγματοποίηση «πτήσεων-φαντάσματα». Η ιρλανδική εταιρεία επικαλείται ότι αυτοί οι ισχυρισμοί υπάρχουν μόνο και μόνο για να μπορούν να «μπλοκάρουν» τα slots (χρονοθυρίδες) της και να προστατεύεται από τον ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ryanair, Michael O’ Leary, τονίζει ότι «εάν η Lufthansa χρειάζεται πραγματικά να πραγματοποιήσει αυτές τις πτήσεις (αποκλειστικά για να αποτρέψει την απελευθέρωση αυτών των χρονοθυρίδων σε ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες), τότε θα πρέπει να της ζητηθεί να πουλήσει αυτές τις θέσεις στο κοινό σε χαμηλούς ναύλους.

Το γερμανικό κοινό και το κοινό της ΕΕ έχουν ήδη διασώσει τη Lufthansa με δισεκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις προς τη Lufthansa και τις θυγατρικές της, Brussels Airlines, Swiss και Austrian, και αντί να εκτελεί κενές πτήσεις μόνο και μόνο για να μπορούν να μπλοκάρουν τα slots, η Lufthansa θα πρέπει να απελευθερώσει τις θέσεις σε αυτές τις πτήσεις για πώληση σε χαμηλούς ναύλους για να ανταμείψουν τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους που την επιδότησαν με δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid». 

Καταλήγοντας, η Ryanair καλεί εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγκάσει τη Lufthansa και άλλες κρατικά επιδοτούμενες αεροπορικές εταιρείες, να απελευθερώσουν τις χρονοθυρίδες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν, έτσι ώστε οι εταιρείες χαμηλού κόστους, μεταξύ των οποίων και η Ryanair, να μπορούν να προσφέρουν επιλογές, ανταγωνισμό και χαμηλότερους ναύλους σε κομβικά αεροδρόμια, όπως της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών.





ΠΗΓΗ