Από τα μέσα Αυγούστου θα εφαρμοστεί από την ΕΕ η πλήρης απαγόρευση της εισαγωγής άνθρακα από την Ρωσία όπως αναφέρει το Reuters. Όπως αναφέρεται οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της ΕΕ θα εγκρίνουν σήμερα την σχετική πρόταση της Κομισιόν που αφορά στο νέο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ σε βάρος της Ρωσίας αλλά η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει έναν μήνα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προταθεί μετά από πιέσεις που άσκησε η Γερμανία.

Η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα από την ΕΕ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που πρότεινε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν, αντιδρώντας έτσι στις φρικαλεότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Εφόσον η πρόταση εγκριθεί θα είναι η πρώτη απαγόρευση από πλευράς της ΕΕ που θα προβλέπει ολική απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερες εισαγωγές από τη Μόσχα, παραμένουν ακόμη ανέγγιχτα αφού η έναρξη εφαρμογής σχετικών αποφάσεων είναι μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.

Μεγάλο μέρος των αγορών ρωσικού άνθρακα από την Ευρώπη γίνεται στην αγορά spot και όχι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Αυτές οι αγορές θα σταματήσουν αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων.

Η Κομισιόν είχε αρχικά προτείνει μια περίοδο εκκαθάρισης τριών μηνών για τις υπάρχουσες συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε ουσιαστικά να εξάγει άνθρακα στην ΕΕ για 90 ημέρες μετά την επιβολή των κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο του οποίου έχει λάβει γνώστη το Reuters.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος έχει παραταθεί σε τέσσερις μήνες, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται. Αυτή αλλαγή ήρθε μετά τις πιέσεις που φαίνεται να ασκήθηκαν πρωτίστως από την Γερμανία, τον κύριο εισαγωγέα ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ.

Με τις κυρώσεις να αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αργότερα αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης, μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούν ουσιαστικά να εξάγουν άνθρακα στην ΕΕ μέχρι τα μέσα Αυγούστου βάσει υφιστάμενων συμβάσεων.

Ένας διπλωμάτης είπε ότι οι περισσότερες συμβάσεις άνθρακα ήταν βραχυπρόθεσμες και μια περίοδος εκκαθάρισης 90 ημερών θα επέτρεπε τη σύναψη των περισσότερων από αυτές χωρίς την ανάγκη ακύρωσης, αποφεύγοντας νομικούς κινδύνους.

Παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει ελαφρώς από την αρχική πρόταση, η σχεδιαζόμενη απαγόρευση της ΕΕ στον ρωσικό άνθρακα είναι πιο φιλόδοξη από εκείνη της Βρετανίας, η οποία έχει πει ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κομισιόν εκτικά ότι η απαγόρευση του άνθρακα θα μπορούσε να κοστίσει στη Ρωσία 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,36 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.





ΠΗΓΗ