Στον τουρισμό όλοι έχουν θέσει στο επιχειρείν, αρκεί αυτό να γίνεται με κανόνες και κυρίως θεμιτό ανταγωνισμό.

Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ξεκίνησε ως κίνητρο για κάποιους να νοικιάζουν για λίγο διάστημα τα σπίτια τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στο εισόδημά τους, έχει εξελιχθεί σε μπίζνα για επιχειρήσεις με πολλά ακίνητα που τα προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση.

Προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, 75 ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και η Ελενα Κουντουρά, καθώς και 14 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις STHR, απέστειλαν επιστολή προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ζητώντας από την Κομισιόν να θεσπίσει άμεσα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις STHR στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιμετωπίζει την παράνομη δραστηριότητα και να παρέχει τα νομικά εργαλεία στις πόλεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους σχετικούς κανόνες.

Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η επέκταση και η υψηλή κερδοφορία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν οδηγήσει σε μία ευρέως δεδομένη τακτική μετατροπής της μίσθωσης των κατοικιών αυτών από βραχυχρόνιας σε μακροχρόνιας. Η πλειονότητα των ακινήτων που μισθώνονται ως STHR ανήκουν πλέον σε εταιρίες και επενδυτές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Η προσφορά των διαθέσιμων, οικονομικά προσιτών κατοικιών στην Ευρώπη, κυρίως στις πόλεις έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Ενώ και η αύξηση του κόστους ζωής, των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών ασκούν εντεινόμενη πίεση σε πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά.





ΠΗΓΗ