Η ηλεκτροκίνηση έχει περάσει και στους αγώνες. Αλλωστε, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με ηλεκτρικά μονοθέσια, Formula E, διανύει την 8η χρονιά του, καταδεικνύοντας ότι το μέλλον τον αγώνων πιθανότητα να είναι (μόνο) ηλεκτρικό.

Eνα αυτοκίνητο που το είδαμε από κοντά, στην Αθήνα, αλλά που από καιρό το γνωρίζαμε, όταν ήταν το Safety Car επιλεγμένων αγώνων της σεζόν 2020-2021 της Formula E, το MINI Electric Pacesetter, αποτελεί κάτι ξεχωριστό, που ξεχειλίζει από δυναμισμό. Το σχεδιαστικό τμήμα της MINI, συνεργάστηκε με το αντίστοιχο της BMW Motorsport, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μοναδικό σύνολο.

Στο εμπρός τμήμα, τυπικά σχεδιαστικά στοιχεία MINI όπως οι στρογγυλοί προβολείς και η εξαγωνική μάσκα δημιουργούν το αναγνωρίσιμο πρόσωπο MINI. Την ίδια στιγμή, γνώριμα χαρακτηριστικά της οικογένειας μοντέλων John Cooper Works, όπως οι θόλοι των τροχών που είναι προσαρμοσμένοι στο πλάτος του μετατροχίου και η βαθιά εμπρός ποδιά με πρόσθετα εμπρός splitters, αριστερά και δεξιά, επιτείνουν τη σπορ φυσιογνωμία του αυτοκινήτου. Με κλειστή μάσκα, καθώς δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης για ψύξη, αλλά με σχεδόν τετραγωνισμένα ανοίγματα για την ψύξη των φρένων, διαθέτει σπορ πλαϊνές ποδιές, αυξημένης διαμέτρου τροχούς με ελαφριές σφυρήλατες ζάντες 18”, που σχεδόν γεμίζουν τους θόλους, κίτρινες χαρακτηριστικές γραμμές και επιφάνειες στα αεροδυναμικά βοηθήματα και χρωματικές αντιθέσεις που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σύνολο.

Ειδικά πίσω, η εντυπωσιακή πτέρυγα τοποθετημένη στην οροφή, είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης του εργοστασίου της Οξφόρδης, με τον διαχύτη να προσδίδει δυναμισμό.

Στο λιτό και απέριττο εσωτερικό, μόνο τα εμπρός καθίσματα παραμένουν. Στο χώρο του οδηγού υπάρχει πιστοποιημένο κάθισμα με ζώνη ασφαλείας έξι σημείων, για χρήση σε αγωνιστικές συνθήκες και στον δρόμο, carbon τιμόνι με αποσβεστήρα κραδασμών και ψηφιακός πίνακας οργάνων. Η κεντρική οθόνη πληροφοριών παραχωρεί τη θέση της σε ένα ανθρακονημάτινο κάλυμμα για μείωση του βάρους. Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί τον επιλογέα σχέσεων, το χειρόφρενο και τα χειριστήρια για τα απαραίτητα προειδοποιητικά φώτα – όλα από γυμνό ανθρακόνημα. Τα επίσης λιτά πάνελ θυρών από ανθρακονήματα με τους μηχανισμούς ανοίγματος θυρών και παραθύρων περιέχουν υφασμάτινους ιμάντες για ευκολότερο κλείσιμο των θυρών. Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό του εσωτερικού είναι το συγκολημμένο roll cage που μεγιστοποιεί την ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά εξαρτήματα είναι προϊόντα 3D εκτύπωσης.

Το MINI Electric Pacesetter έχει απόβαρο περίπου 1.230 κιλά, όντας ελαφρύτερο κατά 130 κιλά από το ηλεκτρικό MINI Cooper SE, από το οποίο δανείζεται το σύστημα κίνησης με κιβώτιο μιας σχέσης, που αποδίδει ισχύ 135 kW και ροπή 280 Nm, με αποτέλεσμα το MINI Electric Pacesetter να επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα (στάνταρ έκδοση: 7,3 δευτ.). 

Το σύστημα κίνησης συνεργάζεται με την αγωνιστική ανάρτηση με ρυθμιζόμενα γόνατα coilover (συμπίεση, επαναφορά, ύψος και γωνία κάμπερ) πετυχαίνοντας εξαιρετική αίσθηση go-kart.

Ναι, θα το θέλαμε στον δρόμο, για τις καθημερινές μας βόλτες, αφήνοντας τη φωτιά στην άσφαλτο, να τη βάλουμε στην πίστα.





ΠΗΓΗ