HONDA

Η πρώτη φορά που οδήγησα το Honda e, ήταν στη Γερμανία, αλλά για μια μέρα και σε μια μικρή διαδρομή. Η πρώτη εντύπωση ήταν χαρακτηριστική, για ένα αυτοκίνητο που το είχα δει και στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, το 2019.

Τώρα, είχα την ευκαιρία να το οδηγήσω εδώ, στην πατρίδα μας, διανύοντας περισσότερα χιλιόμετρα και μπόρεσα να ανακαλύψω περισσότερα χαρακτηριστικά του.

Σχεδιαστικά, οι Ιάπωνες φαίνεται ότι έκαναν καλή δουλειά, κάτι που υποδήλωνε ο αντίχειρας με τη σφιγμένη γροθιά σε πολλούς που το έβλεπαν στον δρόμο.

Τα ρετρό στοιχεία του, όπως τα στρογγυλά φωτιστικά εμπρός και πίσω μαζί με το σχεδόν τετραγωνισμένο αμάξωμα, μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, όμως μας επαναφέρουν στο σήμερα, οι υψηλού επιπέδου τεχνολογίες, όπως οι κάμερες αντί για εξωτερικούς καθρέπτες, που μεταφέρουν την εικόνα του τι γίνεται στο πλάι και πίσω από το αυτοκίνητο σε δύο οθόνες που βρίσκονται στις άκρες του ταμπλό.

HuffPost Greece

Αν το κοιτάξεις μπρος – πίσω, θα διαπιστώσεις ότι το μαύρο γυαλιστερό τμήμα – αντί για μάσκα, μαζί με τα φωτιστικά, είναι πανομοιότυπο και στις δύο πλευρές.

Τα μπροστινά χερούλια των θυρών πετάγονται προς τα έξω μόλις ξεκλειδώσεις, κάτι που συμβαίνει ακόμα κι αν πλησιάσεις, χωρίς να πατήσεις τον διακόπτη, ενώ τα πίσω χερούλια είναι κρυμμένα στο παράθυρο των θυρών.

Με μήκος 3,9 μ., είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, για καθημερινές διαδρομές. Με πολύ καλή ακτίνα στροφής στα 4,3 μ., το Honda e «κόβει» πολύ στον δρόμο και διευκολύνει τις αστικές διαδρομές, ειδικά σε πόλεις όπως της Ελλάδας.

HuffPost Greece

Στην καμπίνα, το πρώτο που αντικρίζεις, είναι το ταμπλό, με το ξύλινο επίπεδο κάτω τμήμα και τις ψηφιακές οθόνες (8,8 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και δύο ακόμα 12,3 ιντσών, έκαστη, για τα πολυμέσα) από άκρη σε άκρη. Το μεγάλο τιμόνι δύο ακτίνων, το επίπεδο πάτωμα, οι χώροι για τα πόδια και οι ανοικτόχρωμες ταπετσαρίες, συνθέτουν ένα καλόγουστο και συναρπαστικό, ως προς τις οθόνες, εσωτερικό. Οι δύο πίσω επιβάτες, εφόσον τα μπροστινά καθίσματα δεν μετακινηθούν πολύ πίσω, θα καθίσουν σχετικά άνετα, ενώ για τις αποσκευές, τα 171 λίτρα αρκούν μόνο για τις καθημερινές ανάγκες, όχι και για ένα πιθανό ταξίδι.

HuffPost Greece

Εχοντάς το, γνώριζα εκ των προτέρων ότι με τη μπαταρία των 35,5 kWh, δεν έχεις πολλά περιθώρια για ταξίδια. Μπορεί ονομαστικά η εταιρεία να αναφέρει ότι δύναται να καλύψεις περίπου 220 χλμ., αλλά αυτό, πρακτικά, συμβαίνει μέσα στην πόλη, με το σταμάτα – ξεκίνα και το σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας, που επαναφορτίζει μερικώς τη μπαταρία. Διότι αν κινείσαι στον αυτοκινητόδρομο, όπου μόνο κατανάλωση ενέργειας έχεις και όχι ανάκτηση, τότε διαπιστώνεις ότι τα 160 χλμ. που αναγράφονταν στην οθόνη με το 100% της φόρτισης, είναι όσα έχεις διαθέσιμα, μέχρι να βρεις ταχυφορτιστή.

HuffPost Greece

Κι επειδή αναφέρομαι στη φόρτιση, χρησιμοποίησα ταχυφορτιστή (DC) 50Kw παίρνοντας σε 31 λεπτά της ώρας, το 57% της ενέργειας, φθάνοντας από το 14% στο 71%. Οσο για την κατανάλωση ενέργειας, στην πόλη διαπίστωσα ότι ξόδεψα 33% της μπαταρίας, για 55 χλμ.

Όμως, είπαμε, αυτοκίνητο πόλης είναι, με μπαταρία μεσαίου μεγέθους και οφείλεις να γνωρίζεις από πριν πώς και πού θα κινηθείς, για να τεθείς προ απροόπτου.

HuffPost Greece

Οδηγώντας, μπορείς να επιλέξεις το Normal πρόγραμμα, για να περιορίσεις την κατανάλωση. Εκτός κι αν θέλεις όλη την ισχύ των 154 ίππων στον πίσω άξονα, και βάλεις το πρόγραμμα Sport, όμως η κατανάλωση ανεβαίνει στα ύψη.
Επίσης, στην πόλη επιβάλλεται να οδηγήσεις πατώντας τον διακόπτη μέσω του οποίου χρησιμοποιείς ουσιαστικά μόνο το πεντάλ του γκαζιού. Αφήνοντάς το, το αυτοκίνητο φρενάρει ή και ακινητοποιείται, ανάλογα τον βαθμό που έχεις επιλέξει και από τα paddles στο τιμόνι. Με αυτόν τον τρόπο, μαζεύεις περισσότερη ενέργεια. Πάντως, μπορείς και να μην οδηγείς one pedal, χρησιμοποιώντας κλασικά το πεντάλ του φρένου.

HuffPost Greece

Η ροπή των 315 Nm κάνει το Honda e αρκετά εκρηκτικό (8,3 δευτ. επιτάχυνση), με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 145 χλμ./ώρα, λόγω κατανάλωσης.

Με θύρες φόρτισης USB, και πολλές ακόμα παροχές, καθώς και με πληθώρα συστημάτων άνεσης, ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, το Honda e έχει τα χαρακτηριστικά που θέλει ένας χρήστης ηλεκτρικού για την πόλη, με όλες τις προϋποθέσεις που ανέφερα.





ΠΗΓΗ