Μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα πληρωμών για την προμήθεια ρωσικού φυσικού φυσικού που ζητά το Κρεμλίνο, το οποίο οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ ενώ παράλληλα θα παραδώσει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, διανομείς φυσικού αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό της νόμισμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προετοιμασίες.

Οι όμιλοι περιλαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: την Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και την OMV με έδρα τη Βιέννη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αγοραστών και της Gazprom, έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής, όπως λένε.

Η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της, είπαν δύο άτομα που έχουν γνώση επί των όσων συζητούνται. Η υποστηριζόμενη από τη Ρώμη εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου-οπότε αναμένεται η επόμενη πληρωμή της για ρωσικές προμήθειες.

Οι προετοιμασίες δείχνουν τον αντίκτυπο των ρωσικών προσπαθειών να εργαλειοποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και να αμφισβητήσει την ικανότητα της ΕΕ να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα στα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές φυσικού αερίου από τα λεγόμενα «μη φιλικά κράτη» – στα οποία περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ – έπρεπε να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε ρούβλι στην Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό κλάδο συναλλαγών της Gazprom με έδρα την Ελβετία για να πληρώσουν για τις προμήθειες τους.

Σύμφωνα με τον νέο ρωσικό «μηχανισμό» πληρωμών, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank σε ευρώ — διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζουν το καθεστώς κυρώσεων. Η ρωσική τράπεζα, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματός, θα μετατρέπει τις καταθέσεις από ευρώ σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό και έτσι θα γίνεται η αποπληρωμή στη Ρωσία.

Το μέτρο θεωρήθηκε ως ένας τρόπος «εξουδετέρωσης» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, που αρνήθηκαν να υπακούσουν, είδαν την ροή φυσικού αερίου προς αυτές να διακόπτεται από την Gazprom, μια απόφαση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε ως «εκβιασμό».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της Μόσχας: η Κομισιόν εξέδωσε επίσημη τεχνικής φύσεως οδηγία παραδεχόμενη ότι η χρηματοοικονομική απαίτηση που επινοήθηκε από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι «συμβατή με τις κυρώσεις» υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Θα είχε ως αποτέλεσμα βέβαια η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια έσοδα από φυσικό αέριο για να στηρίξει το νόμισμά της και την οικονομία της, δήλωσαν κράτη μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Πηγή: Financial Times





ΠΗΓΗ