Διανύουμε ήδη την 15η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (21-27 Μαρτίου 2022) και φέτος η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα οδήγηση και κινητό τηλέφωνο.

Προς τούτο, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα DRIVE IN THE MOMENT στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.).

Η Πλατφόρμα DRIVE IN THE MOMENT δημιουργήθηκε από τον Αυστραλιανό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (ΑΑΑ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Queensland, και προωθείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) σε όλο τον κόσμο ως καλή Πρακτική. Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» μετέφρασε και προσάρμοσε την πλατφόρμα στα ελληνικά και να την προώθησε σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το DRIVE IN THE MOMENT είναι βασισμένο στη θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς και αποτελείται από δύο αλληλένδετα μέρη: έρευνα γνώμης για τον βαθμό επικινδυνότητας διαφόρων κακών οδηγικών συνηθειών σε σχέση με τη χρήση κινητού (quiz) και στη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου πλάνου ελάττωσης χρήσης κινητού κατά την οδήγηση (plan builder). Η πλατφόρμα θα πλαισιωθεί από ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους το οποίο θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια της επικράτειας ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ info kiosks θα τοποθετηθούν τόσο σε χώρους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όσο και σε εμπορικές επιχειρήσεις όπως το The Mall Athens.

«Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, όπως ορίστηκε το 2022, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφιερώνουμε την φετινή Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στους νέους. Οι νέοι, άλλωστε, είναι η δημογραφική ομάδα που πλήττεται κατεξοχήν από τα τροχαία συμβάντα. Η Ελλάδα, μαζί με τη Φινλανδία και τη Σερβία, είναι οι χώρες όπου οι οδηγοί, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, χρησιμοποιούν το κινητό κατά την οδήγηση, παρότι γνωρίζουν τους κινδύνους», επισήμανε η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε στα θετικά της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. «Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία στην οποία έχουν συμμετοχή όλοι και πρώτοι απ’ όλους οι Έλληνες οδηγοί. Είναι όμως αυτό αρκετό; Κατηγορηματικά, όχι. Για την Κυβέρνηση, η Οδική Ασφάλεια έχει τεθεί εξαρχής σε απόλυτη προτεραιότητα και εθνικό στόχο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Έκθεση-Ψήφισμα για το Πλαίσιο Πολιτικής της ΕΕ στην Οδική Ασφάλεια ως το 2030, τόνισε ότι: «Η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μπει τέλος στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και στην απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση, πραγματικά θα σώζει ζωές. Και σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσα από δράσεις, όπως η πλατφόρμα «Drive In the Moment». Η Οδική Ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την οικογένειά μας, τους δικούς μας ανθρώπους, και πρέπει διαρκώς να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της εθνικής και ευρωπαϊκής ατζέντας.»

Ο Luca Pascotto, επικεφαλής Οδικής Ασφάλειας και Διεθνούς Συνηγορίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) που χρηματοδότησε την προσαρμογή της πλατφόρμας στα ελληνικά, επισήμανε ότι «Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση τέτοιων προγραμμάτων και το Ινστιτούτο είναι ένας από αυτούς τους οργανισμούς που πληροί τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης που θέτει η FIA για την ανάθεση και υλοποίησή τους και γι′ αυτό χαιρόμαστε που έχει την υποστήριξή μας. Στόχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου για την επόμενη δεκαετία είναι να διαμορφώσουμε μια ολιστική κουλτούρα Οδικής Ασφάλειας, μέσα και από προγράμματα σαν το Drive In the Moment, η οποία να προάγει την Ασφάλεια των χρηστών του δρόμου και την κινητικότητα».

Η πλατφόρμα DRIVE IN THE MOMENT είναι προσβάσιμη δωρεάν από όλους στο www.driveinthemoment.org/gr





ΠΗΓΗ