Toby Melville via Reuters

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έγινε την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που αύξησε το κόστος δανεισμού από τότε που η πανδημία του κορoνοϊού έπληξε την παγκόσμια οικονομία, καθώς είπε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να φτάσει στο 6% τον Απρίλιο – τρεις φορές πάνω από τον στόχο της.

Σε μια δεύτερη έκπληξη για τους επενδυτές μέσα σε έξι εβδομάδες, η BoE εξήγησε ότι έπρεπε να δράσει, ακόμη και τώρα που η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού σαρώνει τη Βρετανία, επειδή βλέπει προειδοποιητικά σημάδια ότι η υποκείμενη πίεση του πληθωρισμού μπορεί να γίνει μακροχρόνια.

«Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και συνεχίζει να στενεύει και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μεγαλύτερης επιμονής των πιέσεων στο εγχώριο κόστος και τις τιμές», ανέφερε η BoE.

«Αν και η παραλλαγή Ομικρον είναι πιθανό να επιβαρύνει τη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα, ο αντίκτυπός της στις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις είναι ασαφής σε αυτό το στάδιο», υπογράμμισε.

Η στερλίνα εκτινάχθηκε σχεδόν ένα ολόκληρο σεντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE (MPC) θα διατηρούσε το τραπεζικό επιτόκιο στο 0,1% λόγω της παραλλαγής Ομικρον, που προκάλεσε αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία την Τετάρτη.

«Η απόφαση της να αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο, προτού μάθει την πλήρη έκταση της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από την παραλλαγή Ομικρον, υπογραμμίζει πόσο ανησυχεί για τις προοπτικές του πληθωρισμού», εκτίμησε ο αναλυτής της Pantheon Macroeconomics, Σάμουελ Τομπς.

Η εννεαμελής MPC ψήφισε 8-1 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου στο 0,25% από 0,1%, επισημαίνοντας την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον.

«Βραχυπρόθεσμο το πλήγμα από την Ομικρον»

Η BoE μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω της Ομικρον.

Μια έρευνα των υπευθύνων αγορών, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, έδειξε ότι οι εταιρείες φιλοξενίας και τουρισμού θα δεχτούν νέο πλήγμα αυτόν τον μήνα, οδηγώντας την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε χαμηλό 10 μηνών. 

Ωστόσο, η BoE εκτίμησε ότι η Βρετανία και η παγκόσμια οικονομία είναι σε μια «ουσιαστικά διαφορετική» κατάσταση από ό,τι στην αρχή της πανδημίας, με τον πληθωρισμό να είναι πλέον αυξημένος.

Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζει περισσότερο στους «αυξανόμενους κινδύνους» γύρω από τις τάσεις των μισθών και λέει ότι υπάρχουν μικρά σημάδια αύξησης της ανεργίας.





ΠΗΓΗ