Δημήτρης Μπαλής

Το Range Rover Velar που αναστατώνει υβριδικά

Οι εποχές που κάποιος θα αγόραζε ένα Range Rover για τον θηριώδη κινητήρα του, έχουν περάσει, όπως όλα δείχνουν, ανεπιστρεπτί.

Πλέον, στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, και τα Range Rover αποκτούν οικολογικό πρόσημο, με το Velar να αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα.

Δημήτρης Μπαλής

Το Range Rover Velar που αναστατώνει υβριδικά

Οδηγώντας την έκδοση P400e PHEV, διαπιστώνεις αμέσως πώς μπορούν να συνυπάρχουν ένας νορμάλ -για την κατηγορία του αυτοκινήτου- κινητήρας βενζίνης 2.0 lt και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, δημιουργώντας συνθήκες πρωτόγνωρες για τη βρετανική εταιρεία κύρους, καθώς το μοτέρ παίρνει ενέργεια από μπαταρία η οποία φορτίζεται από εξωτερική πηγή (plug-in hybrid τεχνολογία).

Δημήτρης Μπαλής

Το Range Rover Velar που αναστατώνει υβριδικά

Με το Velar, όσο και αν προσπαθείς να περάσεις απαρατήρητος στον δρόμο, δεν γίνεται. Πώς να κρύψεις, άλλωστε, τα περίπου 4,8 μ. μήκους του Crossover αυτοκινήτου, που με το λευκό χρώμα κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία του; Και αναφέρω Crossover, διότι με τα 1,678 μ. ύψους δεν παραπέμπει σε SUV, ανεξάρτητα των εκτός δρόμου δυνατοτήτων του και τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος (25,1 εκ.) που σε κάνει να θέλεις να πάρεις τα βουνά…

Δημήτρης Μπαλής

Το Range Rover Velar που αναστατώνει υβριδικά

Η εμφάνιση του Velar συγκαταλέγεται στα ισχυρά χαρτιά του μοντέλου, με αυτό το μακρύ καπό και τους αεραγωγούς, τα στενά, μακρόστενα φωτιστικά LED που περιέχουν και τα φώτα ημέρας, την κυψελοειδή μάσκα και τους δυναμικούς αεραγωγούς στις άκρες του προφυλακτήρα. Οι τεράστιες ζάντες των 21 ιντσών, η μαύρη οροφή που δημιουργεί διχρωμία, η μεγάλη τοποθετημένα ψηλά αεροτομή και ο μαύρος διαχύτης, ολοκληρώνουν ένα θεάρεστο έργο που υπογράφεται φαρδιά πλατιά με τα γράμματα Range Rover, εμπρός και πίσω.

Δημήτρης Μπαλής

Το Range Rover Velar που αναστατώνει υβριδικά

Η πολυτέλεια, αρχικά, εντοπίζεται στα εκτεινόμενα χερούλια των θυρών, μόλις πατήσεις το διακόπτη στο τηλεχειριστήριο και συνεχίζεται στην καμπίνα όπου τα «λόγια είναι περιττά», όπως τραγουδούσε η Μαρινέλλα. Το δέρμα απλώνεται σαν πέπλο παντού στo εσωτερικό, εκτός από το πάνω μέρος του ταμπλό και των θυρών, ενώ η ευταξία των οργάνων σε γαληνεύει, διότι με τέτοιο αυτοκίνητο πρέπει να παραμένεις ατάραχος. Η οθόνη αφής του συστήματος ψυχαγωγίας, έρχεται σε αρμονία με την οθόνη του συστήματος των πληροφοριών του Velar, με μόνο δύο περιστροφικούς διακόπτες για τον έλεγχο του κλιματισμού να θυμίζουν αλλοτινές εποχές. Ψηφιακός, δε, είναι και ο πίνακας οργάνων με έξτρα πληροφορίες για το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Βολεύεσαι ιδιαίτερα εύκολα στα ηλεκτρικά προσαρμοζόμενα καθίσματα κι αν θέλεις… μασάζ, μπορείς να επιλέξεις ποια λειτουργία σου χαλαρώνει μέση και πλάτη, από την οθόνη πληροφοριών. Από εκεί επιλέγεις και το πρόγραμμα λειτουργίας του αυτοκινήτου (Eco, Comfort, Sport), όπως και τον τρόπο λειτουργίας του υβριδικού συστήματος (Hybrid, EV, Save), αλλά και τη ρύθμιση της ανάρτησης και του συστήματος πρόσφυσης, ανάλογα σε τι έδαφος κινείσαι (πάγο, χώμα κλπ.).

Ανεση θα βρουν και οι τρεις πίσω επιβάτες, καθώς τα 2,874 μ. μεταξονίου, σε κάνουν μέχρι και σταυροπόδι να κάθεσαι, ενώ η φωτεινότητα στην καμπίνα είναι μοναδική, χάρη στην τεράστια πανοραμική οροφή.

Δημήτρης Μπαλής

Το Range Rover Velar που αναστατώνει υβριδικά

Οδηγώντας ένα τέτοιο, επιβλητικό αυτοκίνητο, θα περίμενες, όπως παλιά, το μοτέρ ξεκινώντας να σε κάνει να τρανταχτείς. Αντί αυτού δεν ακούς τίποτα, διότι το ηλεκτρικό μοτέρ των 143 ίππων είναι αυτό που εκκινεί το plug-in hybrid Velar και μάλιστα το κινεί αμιγώς ηλεκτρικά, σε χαμηλές ταχύτητες ή αν έχεις επιλέξει το πρόγραμμα EV. Με αυτόν τον τρόπο έχεις αυτονομία που ενώ γράφει 35 χλμ., μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 χλμ. στο σταμάτα ξεκίνα της πόλης. Ωστόσο, η προεπιλεγμένη επιλογή στο ξεκίνημα, είναι η Hybrid, κατά την οποία ενεργοποιείται και το 2λιτρο μοτέρ βενζίνης των 300 ίππων, ούτως ώστε τα δύο μοτέρ μαζί, ανάλογα το πώς οδηγείς, να συνδυάζονται και να μοιράζεται η κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας. 

Συνδυαστικά, έχεις 404 ολοζώντανα άλογα να τιθασεύσεις, με 640 Nm ροπής από πολύ χαμηλά (1.500 σ.α.λ.), μέσω του αυτόματου κιβωτίου 8 ταχυτήτων, που έχει και χειροκίνητες αλλαγές μέσω των paddles στο τιμόνι. Με αυτή τη χρήση, μπορείς να κινηθείς πιο σπορ, σε ό,τι συνεπάγεται σε κατανάλωση, αλλά μπορείς να τραβήξεις τους 2,2 τόνους του αμαξώματος σε 5,4 δευτ., με την τελική ταχύτητα να αναφέρεται στα 240 χλμ./ώρα.

Το ηλεκτρικό μοτέρ αντλεί ενέργεια από τη μπαταρία των 17,1 kWh, η οποία φορτίζεται σχετικά γρήγορα από ταχυφορτιστή και χρειάζεται λίγες ώρες γιθα πλήρη φόρτιση από οικιακή πρίζα. 

 

Δημήτρης Μπαλής

Το Range Rover Velar που αναστατώνει υβριδικά

Οδηγώντας, όπως πάντα σε μικτές συνθήκες, η μέση κατανάλωση καυσίμου κυμάνθηκε κοντά στα 10 λίτρα / 100 χλμ., όμως στην πόλη έχεις το πλεονέκτημα να κινείσαι και αμιγώς ηλεκτρικά. Στον αυτοκινητόδρομο, με σταθερή ταχύτητα, επιλέγεις Save, και κρατάς την ηλεκτρική ενέργεια για την πόλη. Πάντως, με σωστή χρήση των δύο κινητήρων, δηλαδή να κινείσαι πολύ ηλεκτρικά (να επαναφορτίζεις δηλαδή), μπορείς να πετύχεις μέση κατανάλωση καυσίμου στα 2,9 λίτρα / 100 χλμ. που δίνει η εταιρεία, έχοντας συνολική αυτονομία κίνησης (με ρεζερβουάρ καυσίμου και μπαταρία), κοντά στα 480 χλμ. Απλό υπολογισμό να κάνεις, γνωρίζοντας ότι για περίπου 50 χλμ. μπορείς να κινηθείς ηλεκτρικά, χωρίς να καταναλώνεις καύσιμο, αλλά για τα υπόλοιπα 50 χλμ. που θα κινηθείς με το θερμικό μοτέρ, θα κάψεις βενζίνη και τώρα αν υπολογίσεις πόσο έκαψες για 100 χλμ., τότε φθάνεις στα 7 λίτρα / 100 χλμ.

Εκτός δρόμου, το Velar έχει μεγάλες δυνατότητες και δεν το φοβάσαι, αφενός με το μεγάλο ύψος από το έδαφος και αφετέρου με την τετρακίνηση που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο ανά πάσα στιγμή.

Η απίστευτη ηχομόνωση και η ανάρτηση που απορροφά όλους τους κραδασμούς, υπόσχονται διαδρομές απροβλημάτιστες.

Διατίθεται με πληθώρα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, που είναι εκεί όταν τα χρειαστείς, αρκεί ποτέ να μην το παρακάνεις.





ΠΗΓΗ