Εχοντας τέσσερις μάρκες: BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad, το BMW Group προχώρησε σε μια νέα εξαγορά.

Ουσιαστικά απέκτησε μια παλιά γνώριμη, μια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται εδώ και 57 ολόκληρα χρόνια, την ALPINA.

Η εταιρεία «ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG», ένας μικρός κατασκευαστής που εδρεύει στο Μπουχλ, έξω από το Μόναχο, ιδρύθηκε επίσημα την 1η Ιανουαρίου 1965. Η ALPINA ασχολήθηκε με τις βελτιώσεις και τις αγωνιστικές εκδόσεις της BMW από τη δεκαετία του 1960 και ξεκίνησε να κατασκευάζει επιβατικά αυτοκίνητα βασισμένα στα μοντέλα της BMW AG, το 1978.

Από το 1983, η εταιρεία είναι καταχωρημένη ως επίσημος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταφορών της Γερμανίας και απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους. Μάλιστα, κοντά στα 2.000 οχήματα κατασκευάστηκαν στο Μπουχλ το 2021. Εκτός από τη Γερμανία και την Ευρώπη, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή είναι επίσης σημαντικές αγορές για την ALPINA. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος βασικός τομέας δραστηριότητας της οικογενειακής επιχείρησης είναι η οινοποιία ALPINA, η οποία θα παραμείνει στην οικογένεια.

Το εσωτερικό της BMW Alpina Roadster V8.
Το εσωτερικό της BMW Alpina Roadster V8.

Τώρα, η εξαγορά θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2026, χωρίς οι δύο εταιρείες να αποκαλύπτουν τις όποιες οικονομικές λεπτομέρειες, με το BMW Group να αποκτά τα δικαιώματα επί του εμπορικού σήματος.

Ο μετασχηματισμός προς την ηλεκτρική κινητικότητα και η αυστηροποίηση των κανονισμών σε όλο τον κόσμο – κυρίως όσων αφορούν τις εκπομπές ρύπων, η επικύρωση λογισμικού και οι απαιτήσεις για συστήματα υποβοήθησης οδηγού – έχουν ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερους κινδύνους για μικρούς κατασκευαστές και η νέα πραγματικότητα θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της ALPINA.

Μέχρι τα τέλη του 2025, βασικά αυτοκίνητα BMW θα τροποποιούνται εκτενώς από την ομάδα της ALPINA, σε επίπεδο κινητήρα και μετάδοσης, πλαισίου, αεροδυναμικής και εξοπλισμού εσωτερικού. Τα οχήματα της BMW ALPINA προ-συναρμολογούνται στις γραμμές παραγωγής της BMW πριν από την τελική συναρμολόγηση που πραγματοποιείται σε συνεργεία στο Μπουχλ, όπου επίσης κατασκευάζονται εξατομικευμένα εσωτερικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές των πελατών.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στους εργαζόμενους της ALPINA. Το BMW Group θα προσφέρει σε όσους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Μπουχλ, μία νέα θέση στον όμιλο, αλλά και να τους βοηθήσει να βρουν νέες θέσεις εργασίας σε προμηθευτές και εταίρους εξέλιξης.





ΠΗΓΗ