Δημήτρης Μπαλής

Ζαΐμης

Η Πάτρα θα αποκτήσει φυσικό αέριο, με δύο τρόπους, τόσο για τη Βιομηχανική της Περιοχή, όσο και για την οικιστική.

Ο πρώτος τρόπος είναι σε υγροποιημένη μορφή (LNG), με δεξαμενές που θα
κατασκευαστούν στην περιοχή (ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία) και θα
τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο που θα προέρχεται από τη Ρεβιθούσα και θα
μεταφέρεται με ειδικά βυτία.

Ο δεύτερος τρόπος και ο πιο σημαντικός, είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου, όπως και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω αγωγού.

Η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας όλες τις
απαιτούμενες ενέργειες και κυρίως ανασύροντας το θέμα, καθώς είχε εγκαταλειφθεί ως μη βιώσιμο έργο, κατάφερε να το συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2030 του ΔΕΣΦΑ, το οποίο εγκρίθηκε από την ΡΑΕ.

Τούτων δοθέντων, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το φυσικό αέριο με αγωγό θα φθάσει στην Πάτρα το 2028, ενώ το υγροποιημένο νωρίτερα.

Στόχος είναι να καλυφθεί πρώτα η Βιομηχανική Περιοχή, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης και στη συνέχεια ο οικιστικός ιστός, δηλαδή οι κατοικίες.

Τώρα, ως προς την οδό που θα ακολουθήσει ο αγωγός υψηλής πίεσης διαμέτρου 16 ιντσών, είναι υπό εξέταση. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ξεκινήσει από τη Μεγαλόπολη, όπου θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο από την Κόρινθο, που ήδη λειτουργεί και θα διασχίσει 120 χλμ. μέχρι να καταλήξει σε δύο μετρητικούς και ρυθμιστικούς σταθμούς, ο ένας στα όρια της Πάτρας και ο άλλος στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ. Το έργο θα είναι συμβατό με το ήδη ενταγμένο έργο του υγροποιημένου αερίου (LNG) και των υποδομών του.

«Ο αγωγός φυσικού αερίου ήταν ένα οραματικό έργο που ανασύραμε από τα συρτάρια της ιστορίας στα οποία είχε κλειδωθεί το 2011 από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς που τους αρκούσε ένα όχι για να σταματήσουν να διεκδικούν. Η σημερινή περιφερειακή Αρχή, από την αρχή της θητείας της ανέσυρε το σχέδιο και τη διεκδίκηση, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Τρέξαμε και ενεργήσαμε σε πολλά επίπεδα, ακόμα και εκτός της χώρας. Ξεπεράσαμε τεχνικά, οικονομικά, πολιτικά εμπόδια. Με στοιχεία, μελέτη, λογική και πείσμα, αποδείξαμε πως η Δυτική Ελλάδα αξίζει και πρέπει να έχει φυσικό αέριο, καθώς οι ενεργειακές και αναπτυξιακές της προοπτικές είναι τεράστιες. Η Δυτική Ελλάδα παύει να χάνει! Από την ανάληψη της δικής μας θητείας και μετά, αρχίζει να κερδίζει! Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν προσπαθείς σοβαρά γι’ αυτό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων ασχολήθηκε επισταμένα με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.





ΠΗΓΗ