Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης.

Η μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάνει δικαίως τους πολίτες και τους ηγέτες ανησυχούν βαθιά, σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να ανταπεξέλθει ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια διακοπής αερίου από τη Ρωσία στη χώρα μας και στα Βαλκάνια.

Τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τη διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και νερού στα υδροηλεκτρικά, την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Επιπλέον ο κ. Σκέκας σημείωσε τα εξής:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα έχει ήδη ανέβει σε ικανοποιητικά επίπεδα και έχει ήδη καταπλεύσει η νέα πλωτή δεξαμενή η οποία θα είναι λειτουργική μέχρι τέλος Ιουλίου και σχεδόν διπλασιάζει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας.

  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να διασφαλίσουν και να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG εφόσον απαιτηθεί.

  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Λειτουργούν με την παραγωγικής του δυνατότητα, χωρίς διακοπές και ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, η Πτολεμαΐδα 5.

  • Η χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκή συνεργασίας και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία.

  • Σε ετοιμότητα είναι οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής σε καύσιμο diesel.

  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτελεί ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απαντήσει έγκαιρα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά», τόνισε ο K.Σκρέκας.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)





ΠΗΓΗ