Μια ακόμα πρωτοβουλία της Ιόνιας Οδού, έρχεται να προστεθεί στις ποικίλες δράσεις της Νέας Οδού, ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Νέα Οδός, λοιπόν, η οποία διαχειρίζεται και την Ιόνια Οδό , ανέπτυξε το πρώτο, πιλοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο, στα πρανή του αυτοκινητοδρόμου, προκειμένου να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών του έργου με καθαρή πράσινη ενέργεια από τον ήλιο. 

Στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου, οι τέσσερις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ, συνολικής δυναμικότητας 102kWp, αναμένεται να έχουν ετήσια παραγωγή 153.000kWh, που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 245 σωμάτων οδοφωτισμού τεχνολογίας Led, για ένα ολόκληρο έτος.

Ήδη, η Νέα Οδός διερευνά και άλλες κατάλληλες, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις  εντός των έργων που διαχειρίζεται, προκειμένου να υλοποιηθούν επιπλέον  παρόμοιες εγκαταστάσεις.  

Από το 2018 έως σήμερα, η Ιόνια Οδός, είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε όλο το μήκος του, σε όλους τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α), σχεδόν ανά 30 χιλιόμετρα, με τον κάθε φορτιστή να έχει τη δυνατότητα φόρτισης έως και 3 οχημάτων ταυτόχρονα. Δίκαια λοιπόν έχει χαρακτηριστεί ως ο πλέον «πράσινος» αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Νέα Οδός Go Green», η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2021, η Νέα Οδός κατέστη η πρώτη εταιρεία λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας, που διαθέτει επιχειρησιακά, 100% ηλεκτρικά βαν οχήματα, ενώ ήδη ξεκίνησε την αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των οχημάτων της, με ηλεκτρικά και υβριδικά.

Παράλληλα ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 18 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, καλύπτοντας το σύνολο των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Στόχος, η αντικατάσταση τουλάχιστον του 20% των εταιρικών οχημάτων σε ηλεκτρικά και υβριδικά έως τα τέλη του 2021. 





ΠΗΓΗ