Reuters Staff via Reuters

Το Yara Birkeland είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό και αυτόνομο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο. Όσλο, Νορβηγία, Νοέμβριος 2021. REUTERS/Victora Klesty

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό και αυτοκατευθυνόμενο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, που ανήκει στην κατασκευαστή λιπασμάτων Yara, ετοιμάζεται να πλεύσει στη νότια ακτή της Νορβηγίας και να παίξει το ρόλο του στα σχέδια της χώρας για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης βιομηχανίας της.

Το Yara Birkeland, ένας φορτηγό τροφοδοσίας μήκους 80 μέτρων, πρόκειται να αντικαταστήσει τα φορτηγά πλοία που εκτελούν τη μεταφορά μεταξύ του εργοστασίου της Yara στο Porsgrunn στη νότια Νορβηγία και του λιμανιού εξαγωγής του στο Brevik (σε απόσταση περίπου 14 χλμ. ή 8,7 μίλια) από την επόμενη χρονιά.

Reuters Staff via Reuters

O Γιοστάιν Μπράατεν της Yara, διευθυντής έργου για το πλοίο, μιλάει ευρισκόμενος στη γέφυρα. 19 Νοεμβρίου 2021 REUTERS/Victora Klesty

 

«Φρένο» στο διοξείδιο του άνθρακα

Θα μειώσει κατά 1.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που ανστιστοιχούν σε 40.000 οδικά ταξίδια με ντίζελ, ενώ αναμένεται να είναι πλήρως αυτόνομο σε δύο χρόνια.

Για τη Yara σημαίνει μείωση των εκπομπών CO2 από το εργοστάσιό της στο Porsgrunn, μια από τις μεγαλύτερες πηγές διοξειδίου του άνθρακα της Νορβηγίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σβέιν Τόρι Χόλσεδερ.

«Τώρα κάναμε αυτό το τεχνολογικό άλμα για να δείξουμε ότι είναι εφικτό και σκέφτομαι ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαδρομές στον κόσμο όπου είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος τύπος πλοίου», είπε στο Reuters.

Το Yara Birkeland κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Vard Norway / Kongsberg η οποία παρείχε την βασική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων και της ενσωμάτωσης συστημάτων που απαιτούνται για αυτόνομες λειτουργίες που ελέγχονται εξ αποστάσεως.

Reuters Staff via Reuters

Εικόνα από το κατάστρωμα. REUTERS/Victora Klesty

 

Χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή

«Δεν πρόκειται για την αντικατάσταση ναυτικών, αλλά για την αντικατάσταση των οδηγών των φορτηγών(!)», είπε ο Γιοστάιν Μπράατεν της Yara, διευθυντής έργου για το πλοίο, μιλώντας πάνω στη γέφυρα του πλοίου, η οποία θα αφαιρεθεί όταν το σκάφος λειτουργεί με πλήρη αυτοματοποίηση.

Το πλοίο θα φορτώνει και θα εκφορτώνει το φορτίο του, θα επαναφορτίζει τις μπαταρίες του και θα πλοηγηθεί χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή.

Οι αισθητήρες θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να κατανοούν γρήγορα αντικείμενα όπως τα καγιάκ που πλέουν στο νερό, έτσι ώστε το πλοίο να μπορεί να αποφασίσει ποια ενέργεια θα κάνει για να αποφύγει να χτυπήσει οτιδήποτε, είπε ο Μπράατεν.

Reuters Staff via Reuters

Ο Γιόσταιν Μπράατεν, project manager για την κατασκευή του πλοίου στα δωμάτια με τις μπαταρίες. Όσλο, Νορβηγία, 19 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Victora Klesty

Το σύστημα του πλοίου θα πρέπει να είναι βελτιωμένο σε σχέση με ένα χειροκίνητο σύστημα, πρόσθεσε.

«Έχουμε αφαιρέσει τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος σήμερα είναι επίσης  αιτία πολλών από τα ατυχήματα που βλέπουμε», εξηγεί ο Μπράατεν.

Το πλοίο, το οποίο θα κάνει δύο ταξίδια την εβδομάδα για αρχή, έχει ικανότητα να μεταφέρει σε κάθε δρομολόγιο 120 εμπορευματοκιβώτια, μεγέθους 20 ποδών, φορτωμένα με λίπασμα.

Τροφοδοτείται από μπαταρίες που παρέχονται από την ελβετική Leclanche χωρητικότητας 7 μεγαβατώρων, σε οκτώ δωμάτια με μπαταρίες, που ισοδυναμούν με 100 αυτοκίνητα Tesla, αποκαλύπτει ο Μπράατεν.





ΠΗΓΗ