Κατά την επιθεώρηση του εργοταξίου της παράκαμψης Αμφιλοχίας, του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία και του εργοταξίου του άξονα Βόνιτσα- Λευκάδα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, επιβεβαίωσε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα παραδοθεί το τμήμα των 17 χλμ., της παράκαμψης Αμφιλοχίας και τα υπόλοιπα 25,2 χλμ. εντός του 2023.

Την κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η Μυτιληναίος ΑΕ και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το συνολικό μήκος είναι 32,2 χλμ. και περιλαμβάνει τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό, μέσω του Ανισόπεδου Κόμβου Ριβίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ

Σημειώνεται ότι η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, αναμένεται να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, από την οποία σήμερα περνούν όλα τα οχήματα από και προς τις ακτές του Ιονίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη μεγάλη κίνηση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, η οδική σύνδεση της Λευκάδας, με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας, θα πραγματοποιείται, από το καλοκαίρι του 2023, που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, μέσω του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους 16 χλμ. και του τμήματος Άκτιου – Αγίου Νικολάου, μήκους 5 χλμ. Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστεί και ο νέος αγωγός ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους 7,85 χλμ., που περνά παράλληλα στο νέο οδικό άξονα.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους, σε ποσοστά συγχρηματοδότησης 80% και 20% αντίστοιχα, είναι προϋπολογισμού 48,1 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται από την Άκτωρ ΑΤΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ

Το τμήμα του έργου, για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού ύδρευσης στα εμπλεκόμενα οδικά τμήματα, προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Εξάλλου, προχωρά άμεσα και η κατασκευή δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης, για την εξυπηρέτηση αγροτικής περιοχής συνολικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων σε Αμβρακία, Αμφιλοχία και Βάλτο. Το έργο, προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και έως τον Ιούλιο αναμένεται η δημοπράτηση, καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Συνολικά, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκτελούνται έργα συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ

«Βλέπουμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ότι το έργο προχωρά μπροστά και θα παραδοθεί όπως πρέπει στο τέλος του 2023. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το έργο που κάνουμε στην ευρύτερη περιοχή. Είναι και άλλα έργα, τα οποία αναβαθμίζουν γενικότερα όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας», επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι και το οδικό τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

sdv
sdv

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ

«Πρόκειται για έργα σημαντικά που έρχονται να αυξήσουν το επίπεδο οδικής ασφάλειας και να συμβάλλουν στην αποφυγή ατυχημάτων, ενώ μειώνουν και τους χρόνους μετακίνησης. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και δίνουμε στη Δυτική Ελλάδα τα έργα που της αξίζουν και καλύπτουμε το έλλειμμα στις υποδομές που υπήρχε», ανέφερε για τα έργα ο Γιώργος Καραγιάννης.

Παρόντες στις επισκέψεις ήταν βουλευτές αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της περιοχής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ





ΠΗΓΗ