Το Βιετνάμ επέβαλε εισφορά αντιντάμπινγκ 47,64% σε ζάχαρη και προϊόντα ζάχαρης που εισάγονται μέσω πέντε χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά προέρχονται από την Ταϊλάνδη για μια περίοδο τεσσάρων ετών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Ήδη πέρυσι το Βιετνάμ επέβαλε παρόμοια μέτρα στις απευθείας εισαγωγές ζάχαρης από την Ταϊλάνδη, με ισχύ για πέντε χρόνια.

Ωστόσο, τοπικές εταιρείες για να παρακάμψουν τα μέτρα εισήγαγαν ορισμένα προϊόντα ζάχαρης προέλευσης Ταϊλάνδης μέσω Λάος, Καμπότζης, Ινδονησίας, Μαλαισίας και Μιανμάρ.

«Η απόφαση ελήφθη μετά από προσεκτική έρευνα που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου σύμφωνα με το Reuters. «Σε περίπτωση που τα προϊόντα που εισάγονται από αυτές τις χώρες έχουν επαρκή απόδειξη ότι παράγονται στις δικές τους χώρες δεν θα εφαρμοστούν φορολογικά μέτρα αντιντάμπινγκ».

Το υπουργείο είπε ότι οι φόροι θα εφαρμοστούν από τις 9 Αυγούστου 2022 έως τις 15 Ιουνίου 2026 ενώ υποστηρίζει πως τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του έδειξαν ότι οι επιδοτούμενες αποστολές ζάχαρης από την Ταϊλάνδη αυξήθηκαν κατά 330,4% σε 1,3 εκατ. τόνους το 2020 και αυτό υπονόμευε την εγχώρια βιομηχανία ζάχαρης.

Οι αποφάσεις ήρθαν καθώς από 2020 έκλεισαν δεκάδες εργοστάσια ζάχαρης στη χώρα και τουλάχιστον 3.300 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονταν οι εισαγωγές ζάχαρης και προϊόντων ζάχαρης από την Ταϊλάνδη όπως αναφέρει το Nasdaq.com

Το Βιετνάμ κατάργησε τους δασμούς στη ζάχαρη που εισάγει από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας το 2020, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της συμφωνίας εμπορίου αγαθών ASEAN. Ωστόσο, οι διατάξεις επιτρέπουν στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας να επιβάλλει εισαγωγικούς δασμούς για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των εγχώριων βιομηχανιών έναντι αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς.

Πηγές: Reuters, Nasdaq.com





ΠΗΓΗ