O βρετανική BP ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδή τριμήνου εδώ και 14 χρόνια, τα οποία εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αύξησης των διεθνώς σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εκτινάχθηκαν στα 8,45 δισ. δολάρια (6,9δισ.λίρες).

Το ποσό είναι υπερτριπλάσιο της αντίστοιχης περιόδου του 2021 (Απρίλιος-Ιούνιο) ενώ την ίδια στιγμή όπως τονίζει το BBC, o μέσος λογαριασμός ενέργειας των νοικοκυριών στην Βρετανία εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί στις 3.600 λίρες ετησίως.

Σημειώνεται πως η BP είναι η τελευταία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία μέχρι σήμερα που ανακοινώνει ρεκόρ κερδών για αυτή την περίοδο, έπειτα από την επίσης βρετανική Shell, που είδε τα κέρδη της να πενταπλασιάζονται στα 18 δισ. δολάρια ή την TotalEnergies που έφτασε τα 5,7 δισ. δολάρια.

Τα δε επιπρόσθετα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου (TotalEnergies, Shell, Exxon, Chevron και BP) φθάνουν περίπου τα 62,5 δισ. δολάρια για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP.

Η τόσο υψηλή κερδοφορία της BP, έφερε νέες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για περαιτέρω φορολόγηση των επιχειρήσεων προς όφελος νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο που ήδη πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Σύμφωνα δε με το Bloomberg εκτιμάται πως το 1/3 των νοικοκυριών στη χώρα θα είναι σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας τον Οκτώβριο του 2022.

Τα κέρδη της BP ήταν τα δεύτερα υψηλότερα για το δεύτερο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας και ακολουθούν τα κέρδη ρεκόρ από την αντίπαλη Shell και τα τεράστια κέρδη από τον ιδιοκτήτη της British Gas Centrica την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ντέιλ Βινς ιδρυτής του προμηθευτή ενέργειας Ecotricity, σχολίασε ότι τα υπερκέρδη της BP προέρχονται από τους υψηλούς λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά, επιμένοντας πως θα πρέπει να αυξηθεί η φορολόγηση επί των κερδών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

”Σαφώς υπάρχουν εξαιρετικά απροσδόκητα κέρδη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και σαφώς υπάρχει ένα πρόβλημα στην αγορά ενέργειας, και θα πρέπει να διορθώσουμε το ένα με το άλλο”, είπε μιλώντας στο πρόγραμμα του BBC Today.

Αντίστοιχα, Greenpeace και Friends of the Earth καθώς και τα κόμματα των Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατικών ζητούν έκτακτη φορολόγηση (αύξηση του ποσοστού για εξαιρετικά υψηλά κέρδη σε περιόδους που παράγονται συχνά ως συνέπεια γεωπολιτικών κρίσεων).

Η κυβέρνηση στο μεταξύ έχει εισαγάγει ένα πακέτο μέτρων για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς, όπως έκπτωση 400 λιρών, και μετά από πολιτική πίεση, οι υπουργοί ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πληρώσουν επιπλέον 25% στα κέρδη που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Ωστόσο, ο νόμος δεν ισχύει για τα κέρδη που ανακοινώθηκαν από την BP και άλλες εταιρείες ενέργειας μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Ο φόρος ισχύει επίσης μόνο για τα κέρδη που παράχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία για τις περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένα μικρό μέρος.

Για την BP, αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών είπε πως δεν σχολιάζει στοιχεία για μεμονωμένες περιπτώσεις φορολογουμένων αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει ότι ο φόρος που αποκαλείται “Energy Profits Levy”, θα συγκεντρώσει περίπου 5 δισ. κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του.

Πηγές: Bloomberg, BBC, ΑFP





ΠΗΓΗ