Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν συνεργάζεται, μπορεί να αποφέρει θαυμαστά αποτελέσματα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το εγχείρημα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», μέσω του οποίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτεί με 100 εκατ. ευρώ, 126 έργα, μικρά και μεγαλύτερα, από τα «πάρκα τσέπης» έως και το μεγάλο έργο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, σε 8 δήμους της ευρύτερης περιοχής της «νύμφης του Θερμαϊκού»: Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη.
Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να τονίζει κατά την παρουσίαση του μεγαλύτερου, ολοκληρωμένου προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπλασης της Βορείου Ελλάδος, και ίσως όχι μόνο, ότι θα ενταχθούν και άλλα έργα, και των υπόλοιπων δήμων της Περιφέρειας (38 στο σύνολο), στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. «Αρχικά υπήρχαν επιφυλάξεις για την έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση του σχεδίου. Πρώτη φορά δήμοι και περιφέρεια κλήθηκαν να συνεργαστούν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Διπλασιάσαμε τους πόρους και πετύχαμε έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής. Τα επόμενα χρόνια η πόλη θα είναι εντελώς διαφορετική», είπε ο περιφερειάρχης.
Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της αγαστής συνεργασίας προς τον κοινό σκοπό, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, 30 ολόκληρα χρόνια πριν, γνωρίζει ότι χωρίς επιμονή δεν κερδίζεις. «Αντιμετωπίζονται πολλά χρόνια προβλήματα με το καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα. Καταφέραμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες συμμετοχικές διαδικασίες και το εφαρμόσαμε με αποτελεσματικότητα και δυναμισμό. Πιστεύουμε στη συνεργασία, στη συναίνεση και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό. Τα ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, είναι έργο όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στάθηκε στα 22 έργα του δικού του δήμου, που μαζί με τα κομβικά που έρχονται, όπως το μετρό, η νέα περιμετρική οδός και το θαλάσσιο μέτωπο, θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη μια άλλη πόλη.
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφέρθηκε σε ένα βιοκλιματικό έργο που θα «βγάλει τα λεφτά του», την πισίνα καταδύσεων που δεν υπάρχει σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, δήμαρχος Καλαμαριάς, μίλησε για το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου, που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί όλα τα έργα των δήμων.
Αίσθηση προκάλεσε η ορθή τοποθέτηση του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, ότι η Θεσσαλονίκη είναι η χειρότερη πόλη σε αιωρούμενα σωματίδια και η δεύτερη σε αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι χρειάζεται να τολμήσουν περισσότερο, με μεγάλα, 10-15 εμβληματικά, διαδημοτικά έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης τις επόμενες δεκαετίες.
Το μεγαλύτερο από τα έργα που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, είναι η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο, όπως είπε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, θα ανοίξει τις πύλες του στο τέλος του 2023.
Μείζον θέμα αναδείχθηκε από την παρουσίαση της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, το ζήτημα με τις οσμές από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, που όπως είπε ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός δεν επιλύθηκε, και χρειάζεται να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις ότι να υπάρχει συνύπαρξη του αστικού ιστού με τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων.
Καταλήγοντας, με σκοπό την ανάδειξη των έργων, προκηρύχθηκε διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Μοντέλο, η πόλη μου», ώστε οι πολίτες να φωτογραφήσουν τα νέα έργα της πόλης.