Πολύ νωρίτερα, από κάθε άλλη φορά, ανοίγει φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Ημερολογιακά έχει τεθεί η 3η Μαρτίου ως ημέρα ανοίγματος, μολονότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει για όλους τους προορισμούς της χώρας, διότι ο ελληνικός τουρισμός έχει τουλάχιστον τρεις ταχύτητες: την πρώτη στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Ιόνια, τη δεύτερη τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και την τρίτη στην ηπειρωτική χώρα, όπου και πάλι εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί η νότια Πελοπόννησος, για παράδειγμα, με τη Δυτική Μακεδονία.
Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της σύγκλισης –έπειτα από πάρα πολύ καιρό- του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού στην Αθήνα, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, της γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπίας Αναστασοπούλου και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, ζήτησε ευθύς εξαρχής συνένωση δυνάμεων για την επίτευξη του εθνικού στόχου.
«Ανοίξαμε μετά από τρία χρόνια τους χειμερινούς προορισμούς. Τα στοιχεία που έχουμε για προκρατήσεις και slots ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Να είμαστε σε ετοιμότητα να ανοίξουμε στις 3 Μαρτίου, περιφέρειες, λιμάνια, ξενοδοχεία», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι η κρουαζιέρα στη Βόρεια Ελλάδα θα έχει αύξηση 250% σε σχέση με το 2021, ενώ υπάρχει συνεργασία με το Ισραήλ, προκειμένου τον μήνα των διακοπών τους να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ επιδιώκεται και οι σχολικές διακοπές των Γάλλων να φέρουν ταξιδιώτες στη χώρα μας.
Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε για προσπάθεια συνεργασίας με την Emirates, ώστε να λειτουργήσει δρομολόγιο Ντουμπάι – Θεσσαλονίκη – Νέα Υόρκη, με επιστροφή, τόνισε ότι ανοίγουν ξανά τα ημερόπλοια για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από την Τουρκία, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν τεύχη δημοπράτησης για όλα τα έργα σε χειμερινούς προορισμούς προς χρηματοδότηση. «Να μας εκμεταλλευτείτε, να μάθουμε και από εσάς τι πρέπει να γίνει. Να σας βοηθήσουμε να πετύχουμε το στόχο μας και να συνεργαστούμε με τους δήμους σας», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η TUI φέτος προγραμματίζει να φέρει 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι από τον Απρίλιο δρομολογούνται για την Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδομάδα, από τις ΗΠΑ.
Επίσης, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε τη δυνατότητα της ίδρυσης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και της απευθείας διαφήμισης κάθε Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, που δίνεται πλέον μέσω του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ εστίασε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καλώντας τις Περιφέρειες να κάνουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων υποδομών.
Εξάλλου, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί εντός του 2021 για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, από τον οινοτουρισμό και τα δύο συνέδρια που έχουν ήδη διενεργηθεί, τις συμφωνίες με συναρμόδιους υπουργούς για οικοτουρισμό, ποδηλατικό τουρισμό, αγροτουρισμό, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό, στρατιωτικό τουρισμό, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στον ορεινό, τον γαστρονομικό, τον τουρισμό υγείας, τον θρησκευτικό και τον συνεδριακό τουρισμό.
Τόνισε επίσης, ότι ξεκίνησε ήδη η εργασία για την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και ότι 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα για reskilling και upskilling των ανθρώπων του Τουρισμού.
Τώρα, από την πλευρά των περιφερειαρχών, πρώτος μίλησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι οι περιφέρειες είναι πανέτοιμες, όλα τα χρόνια, σε δύσκολες εποχές, ακόμα και όταν δεν υπήρχε Υπουργείο Τουρισμού. «Οι Περιφέρειες είναι που κρατούν ψηλά τη χώρα και έχουν επιφορτιστεί με το βάρος της προώθησης και προβολής κάθε τόπου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικά για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι είναι πανέτοιμη σε επίπεδο σχεδιασμού και υποδοχής των επισκεπτών. «Μάλιστα, φέτος θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε πανευρωπαϊκά. Οι αριθμοί που έχουμε πετύχει δεν είναι το ταβάνι, αλλά η αφετηρία περισσότερων επιτευγμάτων», είπε.
Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι οι περισσότερες Περιφέρειες τρέχουν προγράμματα προβολής και για την δική του Περιφέρεια ότι στοχεύει και στον εσωτερικό τουρισμό.
Ωστόσο, ζήτησε από την Πολιτεία απρόσκοπτη δυνατότητα εισόδου από τα χερσαία σύνορα, καθώς η Π.Κ.Μ. είναι πρώτη στον οδικό τουρισμό. Τόνισε ότι οι συνοριακοί σταθμοί θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε υποδομές, να μπουν κέντρα ενημέρωσης παντού, να ενισχυθεί η παρουσία του ΕΟΔΥ για ταχείς ελέγχους.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει μεγάλο βάρος και στο Film Office, στις οπτικοαστικούς παραγωγές. Ηδη δύο ταινίες γυρίστηκαν στην πόλη και ετοιμάζεται μια ακόμη με σενάριο για τη Θεσσαλονίκη. «Επενδύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη μακεδονική κουζίνα. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο έσοδα, είναι και θέσεις εργασίας», είπε καταλήγοντας ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, που μαζί με την Κρήτη αποτελούν τις Περιφέρειες – ατμομηχανές τουριστικών εσόδων, είπε ότι «δε φοβηθήκαμε το 2020 και το 2021. Εχουμε εκπαιδευμένο κόσμο στον τουρισμό. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη. Τα μηνύματα που έχουμε είναι μόνο καλές ειδήσεις. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε νωρίτερα και στις αρχές Μαρτίου θα υποδεχθούμε την πρώτη διεθνή πτήση.»
Αναφέρθηκε, επίσης, στο μεγάλο θέμα της έλλειψης εργαζομένων, για πολλούς λόγους και στάθηκε στο μείζον ζήτημα των υποδομών, ώστε να μη γίνεται διαχωρισμός (π.χ. λιμάνια, σύστημα ύδρευσης κλπ.) καθώς όλες εξυπηρετούν ναι μεν τους μόνιμους κατούκους, αλλά και τους τουρίστες.
«Ολες οι υποδομές επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν και θέλουμε ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου της Περιφέρειας», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ για τους DMO, τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, εξέφρασε την άποψη «να είμαστε όλοι στο ίδιο σχέδιο. Εχουμε την αγωνία του κινδύνου των πολλών στρατηγικών. Κατά την άποψή μου μια στρατηγική αντέχεται και ο DMO να είναι κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας. Δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε πολλές στρατηγικές.»
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εστίασε στο μέτωπο του ιατρικού τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι προωθείται η δημιουργία παγκόσμιου υγειονομικού χωριού και ήδη έχει βρεθεί τόπος στην Αττική, όπου οι υγειονομικές μονάδες θα συνδέονται με τις τουριστικές σε ενιαίο τουριστικό φορέα.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε την ανάγκη για την ολοκλήρωση των υποδομών που έχει ανάγκη η Κρήτη. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «πρόκειται για τις υποδομές που θα βελτιώσουν τη διαβίωση των Κρητικών και σίγουρα θα αναβαθμίσουν την εικόνα που αποκομίζουν οι ξένοι επισκέπτες κατά το διάστημα της παραμονής τους στο νησί».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα, του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά και στις μαρίνες που έχει ανάγκη η Κρήτη. Μέσα από αυτές τις υποδομές «θα αναβαθμιστεί συνολικά η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερα στο ΑΕΠ της χώρας».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για την ύπαρξη μιας ενιαίας στρατηγικής για τον τουρισμό σε εθνικό επίπεδο, προτεραιότητα που είχε θέσει και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, για το ρόλο της Περιφέρειας, υποστήριξε πως η Περιφέρεια Κρήτης δημιουργώντας μια «ομπρέλα» σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τους φορείς του τουρισμού εφαρμόζει τη στρατηγική της για τον τουρισμό.
Κλείνοντας, την παρέμβασή του ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στους ανθρώπους και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή τους, ενώ έκανε αναφορά και στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την επιμόρφωση χιλιάδων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής χρονιάς, «η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της, με τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες και της προκλήσεις της περιόδου».
Ο δε περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στην «OLYMPIAN LAND», δηλαδή «Ολυμπιακή Γη», τη νέα τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας, με στόχο να καταστήσει και τις τρεις περιφερειακές ενότητες τουριστικά επισκέψιμες.
Ο Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στην Ηπειρο, ζήτησε στήριξη για ισότιμη ανάπτυξη με τις κορυφαίες σε έσοδα Περιφέρειες, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του ποδηλατόδρομου, τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών, στον σχεδιασμό καταδυτικού πάρκου, στα αλιευτικά καταφύγια να έχουν μικτή χρήση, στο χιονοδρομικό κέντρο του Ανηλίου που χρειάζεται επέκταση και στο λιμάνι της Πρέβεζας, που αποτελεί σημαντικό τομέα ανάπτυξης του τουρισμού.
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε εν συντομία από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «2030», ενώ η Αγγελική Κοσμοπούλου, από το Ίδρυμα Λασκαρίδη, αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας των Περιφερειών για τον καθαρισμό των ακτών και των βυθών.
Καταλήγοντας, κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τη φετινή, τουριστική χρονιά. Ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, γι αυτό και υπάρχει η ανισοκατανομή των εσόδων, με 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να συνθέτουν το 85% των τουριστικών εσόδων.