Πολύ κοντά στο πρωτότυπο που βλέπετε, θα είναι το νέο Kia EV9, του οποίου η παραγωγή και η διάθεση στην Ευρώπη θα ξεκινήσει το 2023, βασισμένο ήδη στην επιτυχία που έχει σημειώσει το διάσημο crossover EV6 «Αυτοκίνητο της χρονιάς 2022».

Το Concept EV9 παρουσιάζει το σκεπτικό της Kia σχετικά με τη μορφή των SUV για την εποχή της βιώσιμης μετακίνησης. Η αισθητική εμπνέει και προκαλεί σκέψη, συνδυάζοντας ένα εσωτερικό που επαναπροσδιορίζει τις παραμέτρους του εσωτερικού χώρου ενός SUV και ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης επόμενης γενιάς μηδενικών εκπομπών ρύπων . Είναι ένα προοίμιο για το τι έρχεται στη συνέχεια από την Kia, καθώς η μάρκα ακολουθεί τον δρόμο προς τη βιώσιμη κινητικότητα.

Το Concept EV9 βασισμένο στην προηγμένη Electric Global Modular Platform (E-GMP) της Kia, είναι ένα όχημα υψηλής τεχνολογίας, ευέλικτο lifestyle που τροφοδοτείται από ένα πλήρως ηλεκτρικό σύνολο μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Εμπνευσμένο από τον πυλώνα σχεδιασμού «Bold for Nature» της φιλοσοφίας Opposites United, το Concept EV9 ενσαρκώνει μια περιπετειώδη, εξωστρεφή και ψυχαγωγική μορφή με τη σκληρή και όρθια στάση του.

Με διαστάσεις μήκους 4,930 μ., πλάτους 2,055 μ., ύψους 1,790 μ. και μεταξονίου 3,100 μ., το Concept EV9 είναι εντυπωσιακά μεγάλο, με χαμηλού προφίλ αμάξωμα που κάνει τους όγκους των φτερών, των 22 ιντσών τροχών, να ξεπροβάλλουν.

Το εμβληματικό Tiger Face, η μάσκα της Kia, έχει ερμηνευτεί εκ νέου για την εποχή της βιώσιμης κινητικότητας και παρουσιάζεται στο Concept EV9.

Το νέο Digital Tiger Face επωφελείται από τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που δεν χρειάζονται την παραδοσιακή γρίλια των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, με αποτέλεσμα το Concept EV9 να έχει ενιαίο μέτωπο.

Η νέα μάσκα φιλοξενεί μια περίπλοκη οθόνη με μοτίβο με αστέρια που κρύβεται εντελώς πίσω από το πλαίσιο του αμαξώματος του Concept EV9 όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτή η κομψή φόρμα εμπνευσμένη από το αστρικό περιβάλλον, αναδεικνύει περαιτέρω την υψηλής τεχνολογίας φύση του πλήρως ηλεκτρικού SUV. Τα διαδοχικά μοτίβα δημιουργούν ένα «φως καλωσορίσματος» για τον οδηγό και λειτουργούν ώστε να τοποθετούν κατάλληλα τα φώτα κατά την οδήγηση. Το σχέδιο του αστεριού του χάρτη ενέπνευσε την ομάδα σχεδιασμού της Kia να δημιουργήσει ξεχωριστούς κάθετους λαμπτήρες ημέρας τρεξίματος (DRL) τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, δημιουργώντας με τη σειρά του μια μοναδική εμφάνιση.

Επίσης, ο σχεδιασμός των αεραγωγών μειώνει τη μετωπική μάζα και βελτιώνει σημαντικά την αεροδυναμική.

Παράλληλα, η όμορφη κομψή γυάλινη οροφή, πλημμυρίζει την καμπίνα με φως, αναβαθμίζοντας την αίσθηση της ασφάλειας.

Για να βελτιωθεί η αεροδυναμική απόδοση, οι ανασυρόμενες ράγες οροφής κλείνουν προς τα μέσα στην οροφή του Concept EV9, όταν δεν χρησιμοποιείται, δημιουργώντας ομαλή ροή αέρα πάνω από το όχημα. Όταν χρειάζεται, οι ράγες οροφής μπορούν να ανυψωθούν με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού, τονίζοντας περαιτέρω τη συμπεριφορά all-action και all-go του Concept EV9. Στην αεροδυναμική συμβάλλουν και οι κάμερας επόμενης γενιάς που αντικαθιστούν τους συμβατικούς καθρέφτες.

Στον επανασχεδιασμένο εσωτερικό χώρο εξελίσσεται η εμπειρία του ταξιδιού. Η διαδραστική εξαιρετικά ευρεία οθόνη 27 ιντσών συνδέει τον πραγματικό κόσμο με τον εικονικό, ενώ λειτουργεί ως νευραλγικό κέντρο για όλες τις απαιτήσεις οδηγού και συνοδηγού, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών πολυμέσων, κλιματισμού και άνεσης. Εντυπωσιάζει το τιμόνι που αναδύεται, αλλά και η λιτότητα της σχεδίασης, μ επίπεδο ταμπλό. Πέραν αυτών, η ομάδα σχεδιασμού της Kia επέλεξε βιώσιμα και οικολογικά υλικά για το δάπεδο. Το ύφασμα καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλωμένες ίνες μαλλιού και χρησιμοποιήθηκε vegan δέρμα, το οποίο είναι πιο βιώσιμο σε σύγκριση με το συμβατικό δέρμα ζώων, το οποίο θα καταργήσει σταδιακά η Kia.

Το εσωτερικό του Concept EV9 διαθέτει τρεις προνοητικές λειτουργίες, που αποτυπώνουν διαφορετικές καταστάσεις και απαιτήσεις ταξιδιού.

Η Active Mode είναι όταν το Concept EV9 είναι εν κινήσει, διασφαλίζοντας ότι ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν μια βέλτιστη οδηγική εμπειρία.

Οι δύο άλλες λειτουργίες αφορούν όταν το Concept EV9 δεν κινείται. Η λειτουργία Pause Mode τροποποιεί τον εσωτερικό χώρο ώστε να μοιάζει περισσότερο με ένα σαλόνι πρώτης κατηγορίας, δίνοντας στους επιβάτες την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν άμεσα μεταξύ τους, ενώ επωφελούνται από το φως που εισέρχεται από την ευρεία πανοραμική οροφή. Σε αυτή τη λειτουργία, τα καθίσματα εναλλάσσονται για να μπορούν οι επιβάτες που κάθονται στην πρώτη και στην τρίτη σειρά, να αντικρίζουν ο ένας τον άλλον. Τα καθίσματα της δεύτερης σειράς διπλώνουν και γίνονται τραπέζι, ολοκληρώνοντας την πρώτης τάξεως διάταξη σαλονιού.

Στη δεύτερη λειτουργία Enjoy Mode, η πόρτα του χώρου αποσκευών ανοίγει, δίνοντας σε όλους τους επιβάτες την ευκαιρία να συνδεθούν με το εξωτερικό περιβάλλον και να κοιτάξουν μπροστά και πέρα από το όχημα, ενώ κάθονται άνετα μέσα στο πλήρως ηλεκτρικό SUV.





ΠΗΓΗ