Εχοντας καταθέσει προσφορές όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές της χώρας (ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ), για το νέο, μεγάλο οδικό έργο της Θεσσαλονίκης, από την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η «ΈΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.», ύστερα από ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η «Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης» (FlyOver), θα κατασκευαστεί ως έργο ΣΔΙΤ, δηλαδή με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και είναι προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο στη χώρα μας, καθώς θα είναι ένα υπέργειος αυτοκινητόδρομος που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες και ασφαλείς και θα περιορίσει τις εκπομπές ρύπων.

Η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος, όπως λέγεται, είναι μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4 χλμ. σε συνεχή γέφυρα, με 4 λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Στα στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται, επίσης, 9 ανισόπεδοι κόμβοι, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Επόμενο βήμα είναι η συμβασιοποίηση του έργου και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μέχρι το τέλος του 2022.

«Στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα έργων που θα αναμορφώσει συνολικά την πόλη. Η κατασκευή της μεγαλύτερης εναέριας οδού στην Ελλάδα, του FlyOver θα αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία της μετακίνησης των πολιτών οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο».

«Ο διαγωνισμός, για ένα από τα εμβληματικότερα έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα, προχώρησε πολύ γρήγορα, αποδεικνύοντας ότι υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και δίνουμε στη Θεσσαλονίκη τις υποδομές που έχει ανάγκη για να αναδειχθεί σε Μητρόπολη των Βαλκανίων», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης υπογράμμισε ότι: «σύντομα οι πολίτες θα δουν να στήνονται εργοτάξια γι’ αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε».





ΠΗΓΗ