Σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά πρόκειται να μπει το λιμάνι της Καβάλας, «Φίλιππος Β΄», καθώς από τον διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία «International Port Investments Kavala», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group (αμερικανική) – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υπο-παραχώρηση του λιμένα, ανέρχεται περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ, σε όρους ονομαστικής αξίας, ενώ η κοινοπραξία καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή κτηρίων για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με την πρόταση προμελέτης κτηρίων στέγασης υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τις προδιαγραφές της Σύμβασης υπο-παραχώρησης.

Επιπρόσθετα, ο επενδυτής υποχρεούται να εκπονήσει μελέτη αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, να υλοποιήσει το έργο της αναδάσωσης, σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη και να αναλάβει τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής, καθ΄όλη τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης.

Περαιτέρω αφορούν στην προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές – ανωδομές, λογισμικό, hardware κ.ά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση υπο-παραχώρησης θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ περιλαμβάνει:

  • τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
  • μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
  • τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη,
  • την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων),
  • συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.





ΠΗΓΗ