Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 13% τον Μάρτιο σε νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε αναταραχή στις αγορές δημητριακών και λαδιού, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ήταν στις 159,3 μονάδες τον περασμένο μήνα, όταν τον Φεβρουαρίο και με ανοδική τάση, ήταν αρχικά στις 140,7 μονάδες, τιμή ρεκόρ για την εποχή για να κλείσει στις 141,4 μονάδες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι σημαντικότεροι εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και η εισβολή της Μόσχας στη γειτονική της χώρα εδώ και έξι εβδομάδες έχει σταματήσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20%, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποσιτισμού.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών αυξήθηκε 17% τον Μάρτιο, επίπεδο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 23%, καταγράφοντας επίσης την υψηλότερη τιμή μέχρι τώρα.

Η διακοπή στις προμήθειες καλλιεργειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα, τα οποία ήταν ήδη στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω των προβλημάτων στην συγκομιδή, παγκοσμίως.

Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων που επίσης αυξήθηκαν απότομα τον περασμένο μήνα.

Σε μια ξεχωριστή έκθεση προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, ο ΟΤΓ (FAO) προβλέπει μείωση στην παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022, σε 784 εκατομμύρια τόνους, από 790 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα, καθώς έλαβε υπόψη την πιθανότητα μείωσης 20% στην συγκομιδή της Ουκρανία τον χειμώνα.

Ωστόσο, η αναθεωρημένη εκτίμηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού ήταν 1% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα ο ΟΤΓ (FAO) προβλέπει μείωση του εμπορίου των δημητριακών για την περίοδο 2021/22, καθώς οι αυξημένες εξαγωγές από την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντισταθμίσουν μόνο μέρος του προβλήματος με τις εξαγωγές από την Μαύρη Θάλασσα.

Όσο για τα αποθέματα δημητριακών παγκοσμίως έως το τέλος του 2022, ο ΟΤΓ (FAO) κάνει λόγο για αύξηση κατά 15 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας έτσι τους 851 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω των προσδοκιών ότι η διακοπή των εξαγωγών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αποθέματα στην Ουκρανία και την Ρωσία.





ΠΗΓΗ