Λιγότερες ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ευτυχίας των εργαζομένων βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε μέρη του κόσμου όπως η Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά στη Σρι Λάνκα που έχει πληγεί από την κρίση, η ιδέα της τετραήμερης εργασίας αφορά περισσότερο την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων σε τρόφιμα και καύσιμα.

Η χώρα της Νότιας Ασίας, που παλεύει με τις ελλείψεις εν μέσω της χειρότερης οικονομικής της κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα έχουν άδεια τις Παρασκευές για τους επόμενους τρεις μήνες, χωρίς περικοπή στους μισθούς, για να έχουν χρόνο να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα.

«Φαίνεται σκόπιμο να δοθεί άδεια μιας εργάσιμης ημέρας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να ασχοληθούν με γεωργικές δραστηριότητες στις αυλές τους ή αλλού ως λύση στην αναμενόμενη έλλειψη τροφίμων», ανέφερε την Τρίτη το Υπουργείο Κυβερνητικών Πληροφοριών.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η μικρότερη εργασιακή εβδομάδα θα ωφελήσει επίσης τους εργαζόμενους που πλήττονται από διακοπές ρεύματος και προβλήματα μεταφοράς που προκαλούνται από την έλλειψη τροφίμων και φυσικού αερίου.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν έως και 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στη χώρα. Ωστόσο, το τετραήμερο δεν θα ισχύει για το προσωπικό «βασικών υπηρεσιών» που εργάζεται σε νοσοκομεία και λιμάνια ή στους τομείς της ενέργειας και του νερού.

Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα πακέτο διάσωσης αυτόν τον μήνα, είναι επίσης πρόθυμη να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δεχτούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να στείλουν χρήματα πίσω στην πατρίδα.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα λάβουν άδεια χωρίς αποδοχές έως και πέντε χρόνια «χωρίς επιφύλαξη» εάν αποφασίσουν να εργαστούν στο εξωτερικό.

Χάος και αβεβαιότητα

Το νησιωτικό έθνος με πληθυσμό 22 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής και πολιτικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Η δημόσια οργή κορυφώθηκε τον Απρίλιο, όταν οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και προκάλεσαν αναστάτωση στην κυβέρνηση. Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, έχουν παραιτηθεί.

Για πολλούς στη Σρι Λάνκα, η καθημερινή ζωή έχει γίνει ένας ατελείωτος κύκλος χάους και αβεβαιότητας από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Σε όλη τη χώρα σχηματίζονται καθημερινά μεγάλες ουρές για βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και φυσικό αέριο, και πολλά καταστήματα έχουν αναγκαστεί να κλείσουν επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν ψυγεία, κλιματιστικά ή ανεμιστήρες.

Οι στρατιώτες περιπολούν συχνά σε βενζινάδικα για να ηρεμήσουν τους απογοητευμένους πελάτες που περιμένουν για ώρες μέσα στον καύσωνα για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους. Μερικοί πολίτες φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους στην αναμονή.

Οι επικριτές της κυβέρνησης αμφισβητούν το μέτρο της τετραήμερης εργασίας, λέγοντας ότι ενώ οι υπάλληλοι του κρατικού τομέα ζουν συνήθως μακριά από την πρωτεύουσα, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

Λένε, επίσης, ότι οι περισσότεροι είναι σχετικά φτωχοί και δεν κατέχουν δική τους γη, επομένως είναι απίθανο να καλλιεργήσουν τη δική τους τροφή.

(με πληροφορίες από CNN)





ΠΗΓΗ