Αναμφίβολα θα μπορούσε να ειπωθεί για την Ελλάδα πως είναι μία από τις 25 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Επίσης η πατρίδα μας είναι μία χώρα που αποτελεί έναν ισχυρό περιφερειακό παίκτη –πάντα με τις κατάλληλες συμμαχίες– στην ανατολική Μεσόγειο και στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι όμως ολόσωστο το μοντέλο οικονομικής και γεωπολιτικής ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα μας; Αν αυτό δεν είναι, τότε ποιο μοντέλο οικονομικής και γεωπολιτικής, πολιτικής, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη, πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα; Με κατάλληλο τρόπο ώστε να έχει μία δυνατή και δυναμική, αναπτυξιακή ισχυρή γεωοικονομική θέση, με στόχο να φαίνεται και να είναι ισχυρή στις υπερδυνάμεις, όπως επίσης και στους περιφερειακούς παίκτες της ευρύτερης περιοχής μας.

Στην νεοελληνική πραγματικότητα ακούμε συνέχεια από πολλούς αναλυτές, κυρίως τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, πως η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Πράγματι αποτελεί αληθινό γεγονός, πως μεγάλη πρόσοδος για την Ελλάδα αποτελεί ο τουρισμός. Όπως επίσης και τα χρήματα που έρχονται από την ΕΕ.

Παρά ταύτα –έστω κι αν δεν αυξάνουν την γεωοικονομική μας αξία– αυτές οι δύο πηγές εύκολου χρήματος πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν πηγές προσόδου για την Ελλάδα. Ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

Μάλιστα οι εν λόγω πηγές πρέπει να συνεχίσουν να ρίχνουν ζεστό χρήμα στην αγορά της χώρας μας και στο μέλλον. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να πράξουμε και τα δέοντα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το τουριστικό συνάλλαγμα, έρεε άφθονο στα ταμεία του κράτους.

Τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, επίσης εξακολουθούν να είναι ευεργετικά κυρίως για την ελληνική περιφέρεια. Όταν οι υγειονομικές καταστάσεις θα είναι καλύτερες από τις σημερινές, ο τουρισμός, όλοι ευελπιστούμε, πως θα μας δώσει ξανά ένα μεγάλο συναλλαγματικό απόθεμα, ώστε να το διαχειριστούμε με σκοπό την ανακούφιση της οικονομίας από την πανδημία.

Όμως ποιος διεθνής παίκτης παίρνει στα σοβαρά μία χώρα η οποία διατείνεται πως την βαριά της βιομηχανία αποτελεί ο τουρισμός; Άλλωστε και η Γαλλία με το Παρίσι και την Ριβιέρα, όπως ακόμη και η Ισπανία, και η Ιταλία, αλλά και οι ΗΠΑ, δεν έχουν τις μεγαλύτερες προσόδους διεθνώς από τον τουρισμό;

Οι χώρες όμως τις οποίες προανέφερα στην παραπάνω παράγραφο αν και τις αναλογούν τα μεγαλύτερα έσοδα από την παγκόσμια τουριστική πίτα, έχουν παράλληλα και πραγματική βαριά βιομηχανία.

Αυτού του είδους η βιομηχανία αποτελείται από επενδύσεις στην ενέργεια, από αμυντικές βιομηχανίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικές βιομηχανίες, υψηλή τεχνολογία, αεροναυπηγικές βιομηχανίες, διαστημικές βιομηχανίες και πλήθος άλλων τομέων που απλώνεται σε όλο το φάσμα της παραγωγικής οικονομίας, όπως και η ναυτιλία στην οποία η Ελλάδα πρωτοπορεί, με τους έλληνες εφοπλιστές.

Δυστυχώς όμως με απούσα την ελληνική πολιτεία –όπως επανειλημμένα τονίζουν οι έλληνες εφοπλιστές–. Για αυτόν τον λόγο μάλιστα πολλοί Έλληνες εφοπλιστές βάζουν στα πλοία τους σημαίες χωρών όπως του Παναμά και της Λιβερίας.

Παρά ταύτα ένα θετικό νέο, που πολλοί αγνοούν, το οποίο και συνέβη κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ήταν η κατάρρευση της γερμανικής ναυτιλίας, η οποία πέρασε στα χέρια των ελλήνων εφοπλιστών. Επίσης θετικό νέο, αποτελεί για την χώρα μας η ναυπήγηση πλοίων στο μέλλον, για το Πολεμικό Ναυτικό, σε ελληνικά ναυπηγία και με την σύμπραξη ξένων επιχειρήσεων του αμυντικού κλάδου.

Οι μεγαλύτερες όμως επενδύσεις στην χώρα μας έρχονται από το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Η σύμπραξη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με την Elbit Systems Ltd θα αναβαθμίσει με τεχνολογικά υλικά τα μαχητικά αεροσκάφη Τ-6.

Επίσης θα παρέχει προσομοιωτές πτήσεων για τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή η επένδυση θα διαρκέσει 22 ή και περισσότερα χρόνια και η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Ισραήλ θα ανέρχεται σε περίπου 1,68 δις δολάρια.

Τα νέα όμως είναι χαρμόσυνα και από την ΕΛΒΟ. Δύο ισραηλινές εταιρίες με εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο, όχι μόνο θέλουν να παράγουν για την ελληνική αγορά, αλλά υποστηρίζουν πως η ΕΛΒΟ θα μπορεί να έχει και εξαγωγικό χαρακτήρα. Αυτές οι κινήσεις βοηθούν ώστε η χώρα μας να αναβαθμιστεί εκθετικά σε γεωοικονομικά μεγέθη στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα αποκτήσει η χώρα μας είναι το Data Center που θα κατασκευάσει η Microsoft Ελλάδος στην χώρα μας. Η παραπάνω επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη που θα κάνει η εν λόγω αμερικανική επιχείρηση εδώ και 28 χρόνια στην χώρα μας.

Τα Data Centers θα κατασκευαστούν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην περιφέρεια Αττικής. Οι εν λόγω επενδύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα κέρδους ένα δισ. ευρώ και πιθανότατα και άνω αυτού του ποσού. Για αυτήν την επένδυση είχε υποβάλει πρόταση στην Microsoft και η Τουρκία. Η χώρα μας όμως αποδείχτηκε φιλικότερος επενδυτικός προορισμός. Με αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές εταιρίες θα έχουν ασφάλεια στην παροχή δεδομένων. Μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο θα προσελκύει επενδύσεις, θα είναι η δυνατότητα που θα έχουν οι ψηφιακές εταιρίες για ταχύτατη πρόσβαση σε δεδομένα.

Η Ελλάδα λοιπόν μπαίνει στον 21ο αιώνα στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Χρειάζονται όμως και περαιτέρω βήματα, ώστε να στηριχτεί σε γερά θεμέλια η βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να αναφέρω πως η χώρα μας έχει αυτό που χρειάζεται, ώστε να ξεκινήσει μία μεγάλη στροφή προς την βιομηχανοποίηση, ενώ είναι γνωστό πως ήδη υπάρχουν πολλές αξιόλογες βιομηχανίες των προαναφερθέντων κλάδων.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο παράγεται από τα καλά καταρτισμένα ελληνικά πανεπιστήμια. Μερικά από αυτά είναι μέσα στα 500 καλύτερα του κόσμου, σε σύνολο περίπου 7000 πανεπιστημίων.

Η χώρα μας πρέπει να καταρτίσει ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και να μειώσει την γραφειοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες μας που έφυγαν στο εξωτερικό θα επαναπατριστούν.

Μια χώρα για να ευημερεί, πρέπει να στηριχτεί στην βαριά βιομηχανία για να φαίνεται και να είναι ισχυρή σε εχθρούς και φίλους, σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να βασίζεται πρωτίστως σε εγχώρια ταλέντα. Ευτυχώς η Ελλάδα τα έχει και πρέπει να τα αξιοποιήσει, όπως έκανε και η γειτονική μας Τουρκία, η οποία και έχει βαριά βιομηχανία και η οποία στηρίζεται στα ταλέντα της.





ΠΗΓΗ