Οι μισοί από τους 54 ευρωπαίους πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται να τηρήσουν τις επικείμενες προθεσμίες πληρωμών χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να επιβεβαιώσουν πώς μπορούν να αγοράσουν νόμιμα ρωσικό αέριο, αφού η Μόσχα ζήτησε από ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια και μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα, αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να το κάνουν.

Η Ρωσία είπε ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς για να συμμορφωθούν με τον νέο μηχανισμό πληρωμών της – έναν για ξένο νόμισμα και έναν για ρούβλια – ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να ολοκληρώσουν οποιαδήποτε μετατροπή νομίσματος εντός 48 ωρών.

Η ΕΕ μοίρασε γραπτές οδηγίες στις χώρες-μέλη, αλλά καμία δεν αναφέρει ρητά ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε ορισμένες ασάφειες στις εταιρείες εάν μπορούν να ανοίξουν αυτούς τους λογαριασμούς για να αγοράσουν φυσικό αέριο.

Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμηθειών που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με την Gazprom (GAZP.MM) είναι σε ευρώ ή σε δολάρια και ορισμένες κορυφαίες δυτικές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, όπως η γαλλική Engie, oι γερμανικές Uniper και RWE και η ιταλική ENI.

Ο Νόβακ είπε σε φόρουμ την Πέμπτη ότι περίπου οι μισοί πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει ειδικούς λογαριασμούς στη Gazprombank σε ξένο νόμισμα και σε ρούβλια.

″Περιμένουμε πληρωμές φυσικού αερίου στο πλαίσιο των βασικών συμβάσεων … και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς, έχουν πληρώσει (λογαριασμούς φυσικού αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν στην ώρα τους”, είπε ο Νόβακ σε ένα φόρουμ. «Τις επόμενες δύο ημέρες θα δούμε μια τελική λίστα με το ποιοι πλήρωσαν σε ρούβλια και ποιοι αρνήθηκαν».

Οι εταιρείες έχουν προθεσμίες πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου Απριλίου από τις 20 Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβουλεύσει τις εταιρείες να μην ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε ρούβλια στη Gazprombank για να πληρώσουν για το φυσικό αέριο, όπως ζητήθηκε από το Κρεμλίνο, αλλά δεν είπε ρητά ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις στην επίσημη γραπτή της καθοδήγηση προς τις κυβερνήσεις για το θέμα, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν ασταθείς όλη την εβδομάδα λόγω των ανησυχιών σχετικά με το πώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να πληρώσουν νόμιμα για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

«Αφού εμφανίστηκαν ανάμεικτα μηνύματα και από τις δύο πλευρές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση είναι τόσο ξεκάθαρη όσο η λάσπη», δήλωσε ο Wei Xiong, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.





ΠΗΓΗ