Ο πληθωρισμός έχει κάνει τα πάντα πιο ακριβά. Αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα στις μετακινήσεις μας, υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι για το πετύχουμε.

Στρατηγική οδήγησης

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα σημεία που υπάρχει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχουμε την κίνηση στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου.

Είναι χρήσιμο να προσαρμόζουμε την κανονική διαδρομή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να «αποφεύγουμε» την περιττή οδήγηση.

Οταν είναι εφικτό, επισκεπτόμαστε μέρη όπου μπορούμε να κάνουμε πολλές από τις δουλειές μας μαζί χωρίς να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να χρησιμοποιούμε premium καύσιμα για αυτοκίνητα που είτε το προτείνουν είτε το απαιτούν.

«Το να πληρώνεις καύσιμα υψηλής ποιότητας για ένα συμβατικό ή παλιό αυτοκίνητο είναι άσκοπη σπατάλη χρημάτων και δεν έχει κανένα όφελος για το όχημα», λένε.

Αλλαγή ταχύτητας

Η οδήγηση με βάση τα όρια ταχύτητας μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Τα περισσότερα οχήματα επιτυγχάνουν τη βέλτιστη οικονομία καυσίμου στα 80 χλμ/ώρα. Για κάθε 8 χλμ/ώρα πάνω από αυτή την ταχύτητα, μπορεί να πληρώνουμε επιπλέον 30 λεπτά ανά γαλόνι (3,7 λίτρα), σύμφωνα με το fueleconomy.org.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγουμε όχημα με «οικονομική» κατανάλωση, ενώ εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί και με προσαρμογή της οδήγησής μας σε συνθήκες ζεστού ή κρύου καιρού.

Σύμμαχος η τεχνολογία

Ο πλέον απλός τρόπος για να γλιτώσουμε περιττά έξοδα είναι κοιτάζοντας ποια βενζινάδικα προσφέρουν φθηνότερες τιμές.

Υπάρχουν application, μέσω των οποίων μπορούμε να βλέπουμε και να συγκρίνουμε τις τιμές στα κοντινά μας πρατήρια υγρά καυσίμων. Οι τιμές αυτές είναι εξάλλου, ανανεώνονται σε καθημερινή βάση και οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες για όλα τα είδη καυσίμων (αμόλυβδη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.)

Ομαδική μετακίνηση

Το carpooling, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, όχι όμως και στη χώρα μας. Αν με κάποιους συνάδελφους μένουμε σε κοντινή απόσταση γιατί να μην μοιραστούμε τη διαδρομή και τα έξοδα; Εστω και 1-2 φορές την εβδομάδα, εφόσον συμπίπτουν τα ωράρια, αποφέρει πολύτιμα κερδισμένα ευρώ στην τσέπη μας.

Επέκταση της τηλεργασίας

Μιας και η τηλεργασία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού, γιατί να μην επεκταθεί όπου είναι εφικτό; Σε συνεννόηση με την εργοδοσία μας, μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε κάποιες ημέρες εργασίας από το σπίτι, ώστε να γλιτώσουμε τα έξοδα μετακίνησης.

Fuel Pass

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και πολλές ακόμη κυβερνήσεις, έχει υιοθετήσει το μέτρο της επιδότησης στα καύσιμα, ως ένα μικρό βοήθημα προς τους οδηγούς που νιώθουν την πίεση κάθε φορά που φτάνουν στην αντλία.

Με την πιο πρόσφατη επιδότηση να φτάνει έως και 80 ευρώ, για τους δικαιούχους είναι, αν μη τι άλλο, μια «ανάσα».





ΠΗΓΗ