NurPhoto via Getty Images

Παρά τη σταθερή συνδρομητική της βάση και την εκτόξευση της χρήσης κινητής, σταθερής και δεδομένων, η Vodafone στην Ελλάδα επηρεάστηκε αρνητικά από τον περιορισμό των ταξιδιών, και άρα από τα έσοδα περιαγωγής. Ταυτόχρονα στερήθηκε ρευστότητα, από το πάγωμα πληρωμών λόγω του δίμηνου lockdown.

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που παρουσίασε ο μητρικός βρετανικός όμιλος για το α’ εξάμηνο της χρήσης του 2020 (Απρίλιος-Σεπτέμβριος), η ελληνική θυγατρική εμφάνισε κάμψη εσόδων της τάξης του 7,4%, στα 452 εκατ. ευρώ από 488 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Tα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν στα 421 εκατ. ευρώ έναντι 455 εκατ. ευρώ (-7,5%). Η μείωση, όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες, κατά το α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους της Vodafone (Απρίλιος – Ιούνιος) ήταν της τάξεως του 8,7% (199 εκατ. ευρώ έναντι 218 εκατ. ευρώ), ενώ στο β’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) ήταν στο -6,3% (222 εκατ. ευρώ έναντι 237 εκατ. ευρώ).

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το συγκεκριμένο εξάμηνο έπεσαν στα 138 εκατ. ευρώ (από 155 εκατ. ευρώ) με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν ελαφρά αύξηση στα 66 εκατ. ευρώ (από 64 εκατ. ευρώ). Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ (έναντι 51 εκατ. ευρώ), ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 37 εκατ. ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο ήταν θετικές κατά 15 εκατ. ευρώ. Το αρνητικό πρόσημο στις ταμειακές ροές αποδίδεται και στο «πάγωμα» πληρωμής ανεξόφλητων λογαριασμών λόγω της πανδημίας.

O αριθμός των πελατών κινητής τηλεφωνίας στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στα 4,201 εκατ. μειωμένος σε σχέση με τα 4,343 εκατ. στο τέλος Ιουνίου. Αντιθέτως προκύπτει αύξηση του ποσοστού των συνδρομητών συμβολαίου στην Ελλάδα στο 36,3% από 35,6%, γεγονός που καταδεικνύει τη μετακίνηση καταναλωτών από τις καρτοκινητές συνδέσεις.

Σημαντική αύξηση υπήρξε πάντως στη χρήση των υπηρεσιών δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone Ελλάδος. Στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, η χρήση των mobile data έφθασε στα 33,554 TB όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο ήταν στα 27,181 TB.

Οι πελάτες σταθερής και ευρυζωνικών υπηρεσιών παρουσίασαν στο α’ τρίμηνο μικρή αύξηση της τάξεως των 2 χιλιάδων (σ.σ. 8 χιλιάδες νέες συνδέσεις στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου) με αποτέλεσμα να φθάσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου τις 955 χιλιάδες.





ΠΗΓΗ