Ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορεί να συμφωνήσουν στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT σε έναν περαιτέρω γύρο κυρώσεων με στόχο να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες αφού αξιωματούχοι σε δύο ευρωπαϊκές χώρες που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις -Γερμανία και Ιταλία- αναθεωρούν την στάση τους για έξοδο της Ρωσίας από το κύριο διεθνές δίκτυο πληρωμών του κόσμου, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κάτι τέτοιο θα έπληττε το ρωσικό εμπόριο και θα δυσκόλευε τις ρωσικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν ενώ θα σηματοδοτήσει μια περαιτέρω κλιμάκωση των συντονισμένων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Δύση κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων κυρώσεων που στοχεύουν προσωπικά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοινώθηκαν κυρώσεις με στόχο τις ρωσικές τράπεζες, τους ολιγάρχες και τις εξαγωγές που ανακοινώθηκαν.

Η Ιταλία, η οποία ήταν απρόθυμη να κάνει αυτό το βήμα, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα ασκήσει βέτο σε πρόταση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η οποία έχει τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με τη Ρωσία, είναι επίσης ανοιχτή στον αποκλεισμό της Ρωσία από το SWIFT, αλλά πρέπει να υπολογίσει τις συνέπειες για την οικονομία της, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η χώρα του υποστήριξε σθεναρά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Παρασκευή τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να λάβουν άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαΐκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η απόφαση για το SWIFT μπορεί να λάβει χώρα τις «επόμενες ημέρες».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT «παραμένει μια επιλογή στο τραπέζι» υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα λάβει μέτρα από κοινού με τους συμμάχους. Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος, του οποίου τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, είπε ότι αναμένονται περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση εάν πέσει η ουκρανική πρωτεύουσα, κάτι που οι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι θα μπορούσε να συμβεί εντός ημερών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη διοικητή κεντρικής τράπεζας χώρας της ευρωζώνης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί και ο οποίος είπε ότι, «Το SWIFT είναι απλώς ζήτημα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών» αλλά και της πρωθυπουργού της Λιθουανίας, Ίνγκριντα Σιμονίτε, που δήλωσε πως «Στόχος μας είναι η απόφαση να ληφθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Από ό,τι ακούω φαίνεται ότι δεν έχει απομείνει ισχυρή αντιπολίτευση».





ΠΗΓΗ