Μόλις τρία είναι μέχρι στιγμής τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια: Κέρκυρα, Παξοί, Πάτρα, κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια κι ας έχουν αλλάξει νόμοι και κυβερνήσεις.

Ωστόσο, για να πετάξουν ξανά υδροπλάνα και να είναι βιώσιμη η λειτουργία τους όλο το χρόνο, χρειάζεται να υπάρξει ένα επαρκές δίκτυο.

Ηδη, ακόμα πέντε υδατοδρόμια είναι έτοιμα να αδειοδοτηθούν: Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Μεγανήσι, ενώ μόλις χθες, 25 Ιανουαρίου 2021, κατατέθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι Τεχνικοί Φάκελοι για τις Άδειες Ίδρυσης των Υδατοδρομίων Ερείκουσας, Οθωνών και Μαθρακίου.
Ανάδοχος εταιρεία είναι η «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ενώ ιδιοκτήτης των Αδειών Ίδρυσης των Υδατοδρομίων θα είναι ο «Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε» που έχει στην δικαιοδοσία του τα λιμάνια των Διαποντίων νήσων (Ερείκουσας, Οθωνών, Μαθρακίου).

Παράλληλα με τους Τεχνικούς Φακέλους προχωρούν από τον «ΟΛΚΕ Α.Ε» οι διαδικασίες κατασκευής και εξοπλισμού των τριών υδατοδρομίων (πλωτές προβλήτες πρόσδεσης υδροπλάνων, οικίσκοι για το check-in των επιβατών, κ.λ.π). Θα ακολουθήσει η εκπαίδευση του προσωπικού και οι λοιπές διαδικασίες που προβλέπονται από την νομοθεσία για την ολοκλήρωση και της τελικής Φάσης, που αφορά την έκδοση των αδειών λειτουργίας των τριών Υδατοδρομίων.

«Η δημιουργία υδατοδρομίων στα τρία Διαπόντια νησιά θα βοηθήσει κομβικά στην ανάπτυξη του τουρισμού τους αλλά και στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των μόνιμων κατοίκων τους, σε δωδεκάμηνη βάση. Επίσης με τη λειτουργία των υδατοδρομίων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που προβλέπεται να καλυφθούν από ντόπιους κατοίκους βοηθώντας τους να παραμείνουν στα τρία παραμεθόρια νησιά, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του «Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας», Σπύρος Ζερβόπουλος, ενώ ο Τάσος Γκόβας, πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ανέφερε ότι μπαίνουν οι βάσεις για γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις στα «συγκοινωνιακά αδικημένα» παραμεθόρια νησιά.





ΠΗΓΗ