Eurokinissi

Καραμανλής στην Βουλή

Ένα από τα σημαντικά οδικά έργα της Βορείου Ελλάδος, για εμπορικούς αλλά και τουριστικούς λόγους, ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Δράμας – Αμφίπολης, στο τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη, πρόκειται να προκηρυχθεί εντός του 2021.

Αυτό εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπλούχου.

Το έργο των περίπου 29,5 χιλιομέτρων, κόστους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο δυο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με νησίδα στη μέση και όλες τις απαραίτητες κυκλοφοριακές συνδέσεις.

Αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί το σύνολο του συμβατικού τεχνικού αντικειμένου και επίκειται η τελική παραλαβή. Το τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη έχει προταθεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς θα έχει ωριμότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα και για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ηδη έχουν υπογραφεί και εκτελούνται 4 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Τεχνικού
Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών. Συγκεκριμένα:

  • Η Σύμβαση Συγκοινωνιακών Μελετών με αντικείμενο την οριστική μελέτη οδοποιίας και υδραυλικών του Ανισόπεδου Κόμβου της Πρώτης Σερρών, η οποία έχει ήδη εγκριθεί, και η μελέτη σήμανσης – ασφάλισης όλου του οδικού άξονα.

  • Η Σύμβαση Στατικών Μελετών με αντικείμενο τις οριστικές μελέτες 12 τεχνικών έργων του οδικού άξονα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει ήδη εγκριθεί.

  • Οι Οριστικές Μελέτες Οδοποιίας και Υδραυλικών των Ανισόπεδων Κόμβων Μεσορράχης και Μικρού Σουλίου, καθώς και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του συνολικού έργου «Οδός Δράμα – Αμφίπολη, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη».

  • Η Σύμβαση Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών, για τον οδοφωτισμό όλων των ανισόπεδων κόμβων του οδικού άξονα.

Όσον αφορά στο υπολειπόμενο τμήμα Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους περίπου 14
χιλιομέτρων, τη μελέτη έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-
Θράκης, στο πλαίσιο και της αποκέντρωσης.





ΠΗΓΗ