Το νεκροταφείο των κρυπτονομισμάτων είναι γεμάτο με κρυπτονομίσματα που ήταν «ανερχόμενοι αστέρες»! Το Terra Luna είναι/ήταν ένα από αυτά. Η κατάρρευση της τιμής του κατά 98% σε μια μόλις νύχτα, ήρθε να προστεθεί σε ένα μεγάλο κατάλογο κρυπτονομισμάτων που ανήκουν πια στο παρελθόν.
Όπως είχε γράψει και ο Warren Buffet (αναφερόμενος στο Bitcoin) «δεν κάνει τίποτα. Απλώς κάθεται εκεί. Είναι σαν κοχύλι ή κάτι τέτοιο, και αυτό δεν είναι επένδυση για εμένα»
Προφανώς, η κατάρρευση του Terra Luna δεν θα είχε καμία σημασία αν δεν συνοδευόταν από την απώλεια αποταμιεύσεων αρκετών «επενδυτών». Χρησιμοποιώ τον όρο σε εισαγωγικά γιατί η «καν ’το μόνος σου» οικονομική ανάλυση, ειδικότερα αποφάσεις επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, είναι μακριά από οποιαδήποτε αρχή ορθολογικών επενδύσεων. Επίσης, δεν θα είχε και τόσο σημασία αν δεν μιλάγαμε για μικροεπενδυτές. Για παράδειγμα, διάβαζα στο Twitter την προσωπική ιστορία ενός μίκρο-μικροεπενδυτή:
Μόλις είχα πουλήσει το αυτοκίνητό μου και είχα $4,000. Ένας φίλος μου, μου συνέστησε να επενδύσω στο Terra Luna όταν η τιμή του ήταν $100. Λίγο καιρό αργότερα η τιμή έπεσε κατά 99% και εγώ έχασα όλη την επένδυσή μου.
Θα ήταν εύκολο να κατηγορήσουμε τον συγκεκριμένο άτομο για απληστία. Δεν είναι όμως τόσο απλό. Όπως κάθε οικονομική φούσκα, έτσι και τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν μερικούς κανόνες. Παραθέτω τους βασικούς.
-
Όλες οι φούσκες ξεκινούν με κάτι θετικό. Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων ηταν το γεγονός ότι το Blockchain είναι μια πολύ υποσχόμενη τεχνολογία
-
Χρειάζονται πολλούς, κυρίως μικρούς, επενδυτές.
-
Οι επενδυτές εμφανίζουν υπερβολική αυτοπεποίθηση (overconfidence) και αγελαία συμπεριφορά (herding).
-
Το παραπάνω πρακτικά σημαίνει ότι αν και γενικά συμφωνούν ότι η επένδυση θα είναι επωφελής, διαφωνούν για την σημασία μικρών διακυμάνσεων στην τιμή. Αυτό δημιουργεί τον μεγάλο όγκο συναλλαγών στην διάρκεια μια φούσκας.
-
Χρειάζεται μόνο ένα μικρό γεγονός για την φούσκα να καταρρεύσει αλλά μόλις αρχίσει η κατάρρευση δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει.
Το ερώτημα του ενός εκατομμύριου όμως είναι το εξής: φτάσαμε στην ώρα μηδέν όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα; Η γνώμη μου είναι πως όχι ακόμη. Αργά ή γρηγορά μια από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη (βλέπε Καναδάς) θα ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού νομίσματος.
Μέχρι τότε όμως, το νεκροταφείο των κρυπτονομισμάτων θα παραμείνει ανοιχτό!
Μπορείτε να ακολουθήσετε την σελίδα στο Instagram εδώ.