Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας (NSD), το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωομολόγων (κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί εκτός της χώρας σε ξένο νόμισμα), της χώρας, θα αναστείλει τις συναλλαγές σε ευρώ αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόσθεσε στην εκτεταμένη λίστα των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το ΝSD χαρακτήρισε ως «έκτακτη ανάγκη» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι αντί της Citibank, που σταμάτησε να εξυπηρετεί τα ευρωομόλογα της χώρας, θα χρησιμοποιεί το δικό της NSD καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη σοβαρή αθέτηση πληρωμών εδώ και έναν αιώνα από την εποχή των Μπολσεβίκων.

Αφού έληξε, την περασμένη εβδομάδα, η εξαίρεση που είχαν παραχωρήσει οι ΗΠΑ στη Ρωσία επιτρέποντας της να εξυπηρετεί τα Eurobonds στο αρχικό νόμισμα έκδοσης, η Μόσχα πρότεινε να πληρώνει τους κατόχους εφαρμόζοντας τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιεί και για τις πληρωμές του φυσικού αερίου της σε ρούβλια. Με βάση αυτό το σχέδιο, η Ρωσία ήθελε από τους κατόχους ομολόγων στο εξωτερικό να ανοίξουν λογαριασμούς –σε ρούβλια και σε συνάλλαγμα– σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα μετέτρεπε τα ρούβλια σε συνάλλαγμα και θα πλήρωνε τους ομολογιούχους μέσω του NSD.

Το NSD είναι η ρωσική εκδοχή των δυτικών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear και Clearstream. Κατέχει περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας 70 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,12 τρισεκ. δολάρια). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και 9 τρισεκ. ρούβλια σε ξένους τίτλους.

″Το NSD θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση είναι έκτακτη… Συνιστούμε την προσθήκη ξένου νομίσματος στους λογαριασμούς ανταποκριτών της NSD, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση κινδύνου μιας τέτοιας πίστωσης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ διεύρυνε την Παρασκευή τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Ούτε το NSD, ούτε το υπουργείο Οικονομικών απάντησαν σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσουν τις κυρώσεις της ΕΕ.





ΠΗΓΗ