Μετά το ανεξέλεγκτο και πολύμηνο ράλι τιμών στο πετρέλαιο, που ανέβασε στα ύψη την τιμή της ενέργειας και της βενζίνης, τα μηνύματα είναι επιτέλους αισιόδοξα.

Το Brent υποχωρεί κατά περίπου 30% από τα υψηλά επίπεδα του Μαΐου και κινείται πολύ κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλια, με την σημερινή τιμή ελαφρώς ανεβασμένη στα 98 δολάρια από 96,7 που ήταν χθες, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει σήμερα στα 92 δολάρια το βαρέλι, συμπαρασύροντας και την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 4 δολάρια το γαλόνι.

Κι ενώ το μεγάλο στοίχημα, είναι η μείωση αυτή να περάσει και στις αντλίες, ώστε να επωφεληθεί η πραγματική οικονομία από την υποχώρησή των τιμών, κάτι τέτοιο αργεί στην Ευρώπη.

Με την τιμή οριακά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, οι τιμές παραμένουν υψηλές από τον περασμένο Φεβρουάριο με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πτώση της βενζίνη θα συνεχίσει να είναι αργή.

Οι βασικοί λόγοι πτώσης των τιμών

Ωστόσο, οι βασικοί λόγοι της αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου παραμένουν: η μείωση της ζήτησης, η ελαφρώς αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και το ενδεχόμενο ροής Ιρανικού πετρελαίου αλλά και οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Με το μέλος της αμερικανικής Fed Μαρί Ντάλι να εκτιμά σήμερα ότι, «δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της ύφεσης» τα στοιχεία ενισχύουν τους φόβους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βρετανία.

Οικονομολόγοι εκτιμούν, ότι σημαντικός είναι και ο ρόλος της ενίσχυσης του δολαρίου στην παγκόσμια ζήτηση και κατά συνέπεια στην διολίσθηση των τιμών.

Την ίδια στιγμή, το «ξεφούσκωμα» των τιμών ευνοεί το γεγονός οτι η ρωσική παραγωγή παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς η Ρωσία δεν διολίσθησε στο παιχνίδι της μείωσης, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης, συνεχίζοντας να παράγει και να πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε άλλους αγοραστές.

Αυτό εξομάλυνε τις ανησυχίες των traders, που αρχικά ανέβαζαν τις τιμές φοβούμενοι πτώση της ρωσικής παραγωγής.

Αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι παρότι είναι δύσκολο να πουν με βεβαιότητα πόσο ακόμη θα συνεχίσουν οι πτωτικές τάσεις στο πετρέλαιο ωστόσο θεωρούν ότι στην περίπτωση διεθνούς ύφεσης, ενδέχεται να φτάσουν και κάτω από τα 65 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Χωρίς ύφεση, η Citi αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περίπου στα 85 δολάρια.





ΠΗΓΗ