Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο αποφάσισαν να εγκρίνουν οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+ καθώς δέχθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Σεπτέμβριο.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για γενναία αύξηση της παραγωγής, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, δεν έγινε δεκτή παρότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ανάμεσά τους και η Ρωσία, είχαν δεσμευτεί να αυξήσουν την παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η συμφωνία είναι μια πρώτη ένδειξη ότι η Σαουδική Αραβία τείνει χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να ανταποδίδει με την έγκριση πώλησης όπλων 3,05 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot στη Μέση Ανατολή.

Η μείωση της ζήτησης πετρελαίου σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία οδηγεί σε πτωτική πορεία τις τιμές του πετρελαίου, με τον αναλυτή της Citygroup, Εντ Μόρσε να δηλώνει στους NYTimes ότι ο ΟΠΕΚ θα επιμείνει στην διατήρηση της χαμηλής παραγωγής πετρελαίου και τους επόμενους μήνες.

Πτώση ακόμη και στα 80 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται πλέον κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά το ανεξέλεγκτο ράλι των προηγούμενων μηνών κοντα στα 120 δολάρια το βαρέλι, που πυροδότησε η εισβολή στην Ουκρανίας και οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.

Σήμερα το πρωί η τιμή του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 97,20 δολάρια το βαρέλι με μικρή άνοδο 42 σεντς ή 0,4%, με το αμερικανικό αργό (WTI) στα 91,15 δολάρια το βαρέλι και άνοδο 49 σεντς, (0,5%).

Η σημερινή εικόνα δεν επιβεβαιώνει τις προ μηνός προβλέψεις της JP Morgan για άνοδο του μπρέντ στα 200 δολάρια το βαρέλι, με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις να υπολογίζουν την τιμή του στα 80 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του 2022, με το αμερικανικό αργό ελαφρώς χαμηλότερο.

Η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, εκτιμά ωστόσο οτι ο ΟΠΕΚ θα επανέλθει με μια μέτρια αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Μια αύξηση που θα προέλθει κυρίως από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της πτώσης της παραγωγής από την Αγκόλα, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.





ΠΗΓΗ