CHUNYIP WONG via Getty Images

Η κινεζική οικονομία είχε τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε διάστημα ενός έτους κατά το τρίτο τρίμηνο, λόγω ελλείψεων ενέργειας, προβλημάτων στις αλυσίδες προμηθευτών και μεγάλων αναταράξεων στην αγορά ακινήτων – καθώς και αυξανόμενης πίεσης προς τους διαμορφωτές πολιτικές για υποστήριξη της ανάκαμψης, που φαίνεται να έχει «παραπατήματα».

Όπως μετέδωσε το Reuters, δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν πως το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 4,9% τον Ιούλιο – Σεπτέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, την πιο αδύναμη από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με πολλές μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η κρίση χρέους της Evergrande, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις αλυσίδες προμηθευτών και μια κρίση στην ενέργεια, που έχουν στείλει την εργοστασιακή παραγωγή στο πιο αδύναμό της σημείο από τις αρχές του 2020, όταν οι αυστηροί περιορισμοί λόγω Covid-19 ήταν ακόμα σε ισχύ.

«Η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμα ασταθής και άνιση» είπε εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής σε ενημέρωση στο Πεκίνο τη Δευτέρα.

Η κινεζική οικονομία είχε σημειώσει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη μετά την πανδημία χάρη στον αποτελεσματικό περιορισμό του ιού και τη μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για αγαθά που είχαν παραχθεί στη χώρα. Ωστόσο η ανάκαμψη έχασε τη δύναμή της σε σχέση με το 18, 3% που είχε σημειωθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Αντιδρώντας στους άσχημους αριθμούς ανάκαμψης που αναμένουμε στους προσεχείς μήνες, πιστεύουμε πως οι διαμορφωτές πολιτικής θα κάνουν επιπλέον βήματα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, περιλαμβανομένων της διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, επιτάχυνσης της ανάπτυξης υποδομών και της χαλάρωσης κάποιων πτυχών των γενικότερων πολιτικών περί πίστωσης και ακινήτων» είπε ο Λούις Κούτζις, επικεφαλής οικονομικών Ασίας στο Oxford Economics.

Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές έδειχνε αύξηση 5,2% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Οι αδύναμοι αυτοί αριθμοί έστειλαν το γουάν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια χαμηλότερα εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι διεθνείς ανησυχίες περί πιθανή εξάπλωση του πιστωτικού κινδύνου από τον τομέα ακινήτων της Κίνας στην ευρύτερη οικονομία έχουν επίσης ενταθεί, καθώς η Evergrande παλεύει με χρέος που ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια.

Η κινεζική ηγεσία, εν μέσω φόβων πως μια «φούσκα» στα ακίνητα θα μπορούσε να υπονομεύσει μακροπρόθεσμα την άνοδο της χώρας, πιθανότατα θα διατηρήσει τους αυστηρούς περιορισμούς στον τομέα, ακόμα και καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, ωστόσο θα μπορούσε να χαλαρώσει κάποιες τακτικές, εάν χρειαστεί, λένε αναλυτές και πολιτικές πηγές, σύμφωνα με το Reuters.





ΠΗΓΗ