Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) συνέχισε να αναπτύσσεται και το τέταρτο τρίμηνο του 2021, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Oμικρον, σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης (think tank) Get Involved.

Παράλληλη ανάπτυξη παρουσίασε και το διεθνές εμπόριο, αλλά με πιο υποτονικό ρυθμό, παρά τους μειωμένους χρόνους παράδοσης και τα μειωμένα κόστη μεταφοράς. Επιπρόσθετα, οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 28% από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, ως απόρροια της ελλιπούς προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης. Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή για τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ βρέθηκε στο 5,8% το Νοέμβριο.

Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, σταθμισμένες ως προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν και βρέθηκαν στο 0,49%. Οι τιμές των μετοχών των μη-χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων [ΜΧΙ] μειώθηκαν κατά 1,08% στην Ζώνη του Ευρώ και κατά 3% στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής [ΗΠΑ]. Παράλληλα, οι τιμές των μετοχών των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Νομισματική Ένωση σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο κατά 11,8%, κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Τέλος, η ισοτιμία του ευρώ υποτιμήθηκε κατά 1,1% έναντι των νομισμάτων των 42 σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης.

Το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ εκτιμάται πως αυξήθηκε κατά 5,2% συνολικά για το 2021, μετά από την πτωτική πορεία της τάξης του 6,4% που είχε καταγράψει το 2020. Επίσης, παρά την βελτίωση του τρίτου τριμήνου του 2021, κατά 4,3%, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη για το τέταρτο τρίμηνο και να κινηθεί ήπια στις αρχές του 2022. Τέλος, το ποσοστό ανεργίας της Νομισματικής Ένωσης μειώθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο φτάνοντας το 7%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή [ΕνΔΤΚ] στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2022, βρέθηκε στο 5,1% από 5% του προηγούμενου μήνα, με σημαντικό μέρος της αύξησης να οφείλεται στον ενεργειακό πληθωρισμό. Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός βάσει ΕνΔΤΚ πλην ενέργειας και τροφίμων μειώθηκε τον Ιανουάριο σε 2,3% από το 2,6% του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός πληθωρισμός τον Ιανουάριο βρέθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 28,6%. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός τροφίμων αυξήθηκε από 3,2%, τον Δεκέμβριο, σε 3,6% τον Ιανουάριο.

Ο δανεισμός τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά συνέχισε να χαίρει ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξήθηκε σε 4% και 4,2%, αντίστοιχα. Τέλος, τον Νοέμβριο του 2021 το σύνθετο επιτόκιο δανεισμού για τις μη-χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε περαιτέρω στο 1,39%, φτάνοντας την ιστορικά χαμηλή του απόδοση, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τα νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,32%.

* Το Οικονομικό Δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας [ΕΚΤ] αποτελεί ένα εκ των πιο σημαντικών μέσων επικοινωνίας που διαθέτει η ΕΚΤ, καθώς παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, τόσο εντός της Ζώνης του Ευρώ όσο και εκτός αυτής, βάσει των οποίων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις του. Η παρούσα σύνοψη του Οικονομικού Δελτίου καλύπτει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 3 Φεβρουαρίου του 2022, και τα οικονομικά στοιχεία και εξελίξεις που αναφέρονται αφορούν την περίοδο από 16 Δεκεμβρίου του 2021 έως 2 Φεβρουαρίου του 2022.





ΠΗΓΗ