Όπως γράψαμε από την Πέμπτη, δόθηκε την Παρασκευή στην κυκλοφορία, η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, η οποία συνδέει τον οδικό άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό.
Τα πρώτα 17 χλμ., από τα 49 συνολικά του οδικού άξονα, προϋπολογισμού 160,5 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν 5 μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση. Η παράκαμψη αλλάζει συνολικά τις οδικές μεταφορές, από την Ιόνια Οδό και δυτικά της περιοχής της Αμφιλοχίας. Θα απαλλάξει το κέντρο της πόλης από την κυκλοφορία των οχημάτων που διέρχονται από και προς τη δυτική ακτή και τα νησιά του Ιονίου, ενώ θα βελτιώσει τις μετακινήσεις και θα αναβαθμίσει την ασφάλεια.
Παράλληλα, με τη λειτουργία της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, μειώνεται και ο χρόνος ταξιδιού οδικώς από την Αθήνα έως την Πρέβεζα και τη Λευκάδα. Ειδικότερα, εξοικονομούνται περίπου 25 λεπτά μετακίνησης κατά την κύρια διεύθυνση της παράκαμψης Αμφιλοχίας, δηλαδή από Ιόνια οδό έως Λουτράκι, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση της σημερινής απόστασης κατά 7 χιλιόμετρα, με προφανή οφέλη για τη κατανάλωση καυσίμων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων.
Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία, ο οποίος συνολικά θα παραδοθεί εντός του 2023, κατασκευάζεται με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους.
Επιπλέον, περιλαμβάνεται ως έργο προαίρεσης, που έχει ενεργοποιηθεί, η απευθείας σύνδεση της απόληξης του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου.
H παράδοση του έργου έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού, αρμόδιου για τις Υποδομές Γιώργου Καραγιάννη, της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας -Έλλης Γεράρδη και άλλων επισήμων.
Ο υπουργός Υποδομών, επισήμανε ότι το έργο «Ξεκίνησε το 2010 με προϋπολογισμό 142 εκατομμύρια ευρώ και από τις 4 εργολαβίες, μόνο η μία προχωρούσε. Ο προϋπολογισμός για τα τρία από τα τέσσερα τμήματα του έργου, ήταν μεγαλύτερος από τον αρχικό προϋπολογισμό ολόκληρου του έργου και αυτός ο διαγωνισμός – όπως και άλλοι εκείνης της περιόδου – κόλλησε.
Ο πρωθυπουργός δεν βρίσκεται εδώ μόνο με τη θεσμική του ιδιότητα, για να εγκαινιάσει το νέο αυτό έργο – όπως είθισται στη χώρα μας. Βρίσκεται εδώ ως ο πρωθυπουργός που ασχολήθηκε ο ίδιος προσωπικά με τα σύνθετα προβλήματα που μπλόκαραν τα εμβληματικά αυτά έργα της Δυτικής Ελλάδας. Χωρίς την δική του παρέμβαση θα είχαν χαθεί τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το έργο είχε ήδη χρηματοδοτηθεί από δύο προγραμματικές περιόδους.
«Σώθηκε δηλαδή ένα έργο που όχι μόνο ήταν καταδικασμένο να μην γίνει ποτέ, αλλά κινδυνεύαμε και με δημοσιονομική διόρθωση. Θα ερχόταν δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας ζητήσει πίσω το σύνολο της δικής της χρηματοδοτικής συμβολής. Εργαστήκαμε λοιπόν σκληρά και συστηματικά και τα καταφέραμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.
Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι με έργα όπως αυτό που παραδόθηκε σήμερα «προάγουμε στην πράξη την περιφερειακή ανάπτυξη και λειτουργούν ως επιταχυντής της τοπικής οικονομίας, γιατί η Νέα Δημοκρατία, είναι η παράταξη που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε στην ελληνική περιφέρεια. Κι έτσι γνωρίζει-γνωρίζουμε – πολύ καλά τις δυνατότητες που έχει κάθε γωνιά της πατρίδας μας».
«Γνωρίζουμε πως με τα κατάλληλα έργα υποδομής, η Ελλάδα μπορεί να ανθίσει σε κάθε περιοχή. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα έργων άνω των 13 δισ. Ευρώ που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια είναι ακριβώς επικεντρωμένο στην ελληνική περιφέρεια. Είναι το πρόγραμμα με το οποίο αλλάζουμε την Ελλάδα. Την κάνουμε πιο δυνατή, ανταγωνιστική, σύγχρονη».
«Το έργο του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία συνολικού μήκους 49 χιλιομέτρων, ξεκίνησε το 2009 και ταλαιπωρήθηκε επί σειρά ετών με διάλυση εργολαβιών και επαναδημοπρατήσεις. Έτσι αφού ξεμπλέξαμε με τις ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις, τον Νοέμβριο του 2020 υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο. Τώρα, 19 μήνες μετά, με σχέδιο, επιμονή και πολλή δουλειά παραδίδουμε, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε στους Έλληνες πολίτες, τα πρώτα 17 χιλιόμετρα του έργου και μάλιστα 5 μήνες πριν από το αναμενόμενο», ανέφερε ο Γιώργος Καραγιάννης.
Για τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή, ο υφυπουργός επισήμανε ότι στις «Αρχές φθινόπωρου θα παραδώσουμε το πρώτο τμήμα από το Άκτιο ως τον Άγιο Νικόλαο, μήκους 5 χιλιομέτρων, την ίδια στιγμή, στο τέλος του 2022 τελειώνει το Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης, ενώ οι μελέτες για τη σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, μια προεκλογική δέσμευση μας, έχουν ανατεθεί και προχωρούν».
«Ακόμα, προχωράμε άμεσα τη κατασκευή δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης για την εξυπηρέτηση αγροτικής περιοχής συνολικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων σε Αμβρακία, Αμφιλοχία και Βάλτο. Συνολικά, γύρω από την Ιόνια Οδό θα κατασκευαστούν περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ αντιπλημμυρικά έργα τα περισσότερα από τα οποία είναι εδώ, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας».
Καταλήγοντας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS που έχει αναλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα, επισήμανε ότι: «Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα ορόσημο στην ανοδική πορεία του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, που αποδεικνύει σταθερά την προσήλωσή του στην παράδοση άρτιων και ποιοτικών έργων, με πρώτο μέλημα την ασφάλεια Ελλήνων και επισκεπτών. Αναλάβαμε το Άκτιο – Αμβρακία υπό ιδιαίτερες συνθήκες».
«Το έργο αντιμετώπιζε ήδη σημαντικές δυσκολίες και πλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε και εξωγενείς κρίσεις που θα μας δυσκόλευαν. Δεν διστάσαμε ούτε μία στιγμή. Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η υγειονομική κρίση, αλλά και παρά τις μεγάλες αυξήσεις που ήρθαν και ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, παραδίδουμε σήμερα ένα έργο που καταδεικνύει για ακόμα μία φορά το υψηλό επίπεδο της MYTILINEOS και τη συνεισφορά της εταιρείας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».