Τη διαπίστωση ότι ο κόσμος της ναυτιλίας συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε ο Timothy Ash της Bluebay Asset Management, απαντώντας σε ερωτήσεις του Yuri Bender των FT, κατά τη διάρκεια του 5ου ετήσιου συνεδρίου Slide2Open Shipping Finance.

Ο Timothy Ash ανέφερε ότι η Maersk δεν μεταφέρει πια κοντέινερ στη Ρωσία. «Οι περισσότεροι δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ενέργεια αλλά, συνολικά, οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία, με καταστροφικές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «ο παγκόσμιος αντίκτυπος θα είναι τεράστιος, θα υπάρξουν διαταραχές στις αλυσίδες προσφοράς και αύξηση των τιμών.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, είναι κρίσιμη και για τη ναυτιλία, δεδομένου του μεγάλου αριθμού πλοίων που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, της σημασίας των ουκρανικών λιμένων για την παγκόσμια ναυτιλία και του γεγονότος ότι το περίπου 15% των ναυτικών, παγκοσμίως, προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Timothy Ash αναφερόμενος στην εισβολή, τόνισε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν έχει γίνει ένας διεθνής παρίας και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν έχουν προηγούμενο. Οι Ουκρανοί έχουν κερδίσει στον πόλεμο της πληροφόρησης, κάτι που θύμισε τον άνισο αγώνα μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ. Ακόμη κι αν τελικά επιβληθεί ο Πούτιν, η Ρωσία δεν θα ανακάμψει οικονομικά – το κόστος ανοικοδόμησης θα είναι τεράστιο και το μόνο σίγουρο για το μέλλον της Ρωσίας είναι η οικονομική κατάρρευση και η φτώχεια. Αν κερδίσει ο Πούτιν, και εγκαταστήσει μια κυβέρνηση στην Ουκρανία, αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αναπτύξει εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο. Στο τέλος οι Ρώσοι θα είναι φτωχότεροι εξαιτίας του πολέμου, και αυτό θα σημάνει το τέλος του καθεστώτος Πούτιν.»

Το Συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2022 παρακολούθησαν «ζωντανά» περισσότεροι από 15.000 θεατές από την Ελλάδα και 52 χώρες, στην πλειοψηφία τους μέλη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, επενδυτές, καθώς και στελέχη και ειδικοί από τον χώρο της τεχνολογίας.





ΠΗΓΗ