IGOR SASIN via Getty Images
Το Ασγκαμπάτ στο Τουρκμενιστάν είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για τους εργαζόμενους στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη φετινή έρευνα της Mercer για το κόστος διαβίωσης.
Η ετήσια έκθεση κατατάσσει 209 πόλεις με βάση το συγκριτικό κόστος των εξόδων, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων, των μεταφορικών, του φαγητού και της ψυχαγωγίας, με τη Νέα Υόρκη να χρησιμοποιείται ως βασικό μέτρο σύγκρισης.
Ταξίδι στο Τουρκμενιστάν
Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, η οποία ήταν νούμερο δύο στη λίστα του περασμένου έτους, σκαρφάλωσε στην κορυφή για το 2021 ενώ στη δεκάδα κυριαρχούν επιχειρηματικοί κόμβοι όπως το Χονγκ Κονγκ (ακριβότερη πόλη του περασμένου έτους και δεύτερη φέτος), το Τόκιο (Νο 4 για το 2021), η Ζυρίχη (Νο 5) και η Σιγκαπούρη (Νο 7).
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση του Τουρκμενιστάν, η οποία οδήγησε σε έλλειψη τροφίμων και υπερπληθωρισμό, καταγράφεται από τη Mercer ως ο λόγος για τον οποίο το κόστος ζωής στο Ασγκαμπάτ έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Ισως η μεγαλύτερη αλλαγή από την περασμένη έρευνα Mercer αφορά τη Βηρυτό που ανέβηκε από την 45η θέση το 2020 στην 3η το 2021. Η Mercer τοποθετεί αυτή την εξέλιξη στην οικονομική ύφεση του Λιβάνου, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία της Covid-19 και την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Εν τω μεταξύ, καθώς το ευρώ κέρδισε σχεδόν 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οι ευρωπαϊκές πόλεις κατατάχθηκαν στις πιο ακριβότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε τη Νέα Υόρκη να βγει εντελώς από το τοπ-10 της Mercer, ενώ το Παρίσι ανέβηκε στην κατάταξη από τον αριθμό 50 το 2020 στο 33 φέτος.
Παρομοίως, η ανατίμηση του δολαρίου Αυστραλίας ανέβασε πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη στην κατάταξη.
Όσον αφορά τις φθηνότερες πόλεις για εργαζόμενους στο εξωτερικό, στην κατάταξη της Mercer αυτές είναι η Τιφλίδα της Γεωργίας (Νο 207), η Λουζάκα στη Ζάμπια (Νο 208) και το Μπισκέκ του Κιργιστάν (Νο 209).
Αλλαγή προτύπων εργασίας
Ο Βινς Κόρδοβα, επικεφαλής του τμήματος Βορειοανατολικής Διεθνούς Κινητικότητας της Mercer, εξήγησε στο CNN Travel ότι η φετινή κατάταξη έχει επίσης επηρεαστεί από την αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων μετά την πανδημία.
Εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών, της ευρείας υιοθέτησης του μοντέλου εργασίας από το σπίτι και της κατάστασης με την Covid-19 που διαφέρει από χώρα σε χώρα, ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να προσλάβουν «ψηφιακούς νομάδες» αντί για τη μετεγκατάσταση εργαζομένων σε άλλη χώρα.
Ο Κόρδοβα σημειώνει επίσης τον αντίκτυπο της «ταχείας αλλά άνισης» ανάκαμψης της Κίνας από τον κορονοϊό ως παράγοντα που έπαιξε ρόλο στα φετινά αποτελέσματα.
«Είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη το 2020», λέει, επισημαίνοντας ότι αυτό οδήγησε τις κινεζικές πόλεις να ανέβουν στην κατάταξη.
Οι 10 ακριβότερες πόλεις για τους απόδημους
1. Ασγκαμπάτ (Τουρκμενιστάν)
2. Χονγκ Κονγκ (Κίνα)
3. Βηρυτός (Λίβανος)
4. Τόκιο (Ιαπωνία)
5. Ζυρίχη (Ελβετία)
6. Σαγκάη (Κίνα)
7. Σιγκαπούρη
8. Γενεύη (Ελβετία)
9. Πεκίνο (Κίνα)
10. Βέρνη (Ελβετία)
(με πληροφορίες από CNN)