Οι μετοχές στις διεθνείς αγορές κατευθύνονται προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από την κατάρρευση των αγορών λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, καθώς κορυφαίες κεντρικές τράπεζες στρέφονται σε μια αυστηρότερη πολιτική σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, δημιουργώντας αμφιβολία στους επενδυτές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 1994, η πρώτη τέτοια κίνηση της Ελβετίας εδώ και 15 χρόνια, μια πέμπτη άνοδος των βρετανικών επιτοκίων από τον Δεκέμβριο και μια κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τον υπερχρεωμένο νότο είναι μια σειρά από γεγονότα που έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.

Brendan McDermid via Reuters

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ήταν η μοναδική εξαίρεση σε μια εβδομάδα όπου οι τιμές του χρήματος αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο, εμμένοντας στη στρατηγική της να καθηλώσει τις αποδόσεις των 10ετών κοντά στο μηδέν την Παρασκευή.

Μετά από μια εβδομάδα έντονων κινήσεων, οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν 0,2% την Παρασκευή, ανεβάζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 5,8% – η πιο απότομη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ασία, το γεν σημείωσε άνοδο 1,8% στα 134,55 ανά δολάριο στις ασταθείς συναλλαγές, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας (MSCI) υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, παρασυρόμενος από τις πωλήσεις στην Αυστραλία. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,8% και κατευθύνθηκε προς εβδομαδιαία πτώση σχεδόν 7%.

Kim Kyung Hoon via Reuters

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,5% και τα αντίστοιχα του Nasdaq 100 αυξήθηκαν 1%, αλλά όλα καταγράφουν απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.

Τα ομόλογα και τα νομίσματα είναι νευρικά μετά από μια εβδομάδα με πολλά σκαμπανεβάσματα.

Τα στοιχεία για την εργασία και τη στέγαση στις ΗΠΑ σημείωσαν ήπια πτώση την Πέμπτη, ακολουθώντας τα απογοητευτικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, με τις ανησυχίες να χτυπούν το δολάριο.

Brendan McDermid via Reuters

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ταλαντεύτηκαν υψηλότερα στο 3,2502% κατά το άνοιγμα του ευρωπαϊκού εμπορίου. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν οι τιμές πέφτουν.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης μειώθηκαν απότομα την Παρασκευή, μετά τις αναφορές για περισσότερες λεπτομέρειες από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τα σχέδιά της να αναπτύξει ένα εργαλείο για τη στήριξη των αποδόσεων.

Brendan McDermid via Reuters

Σε πρόσφατες συνεδριάσεις, το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλά 20 ετών, αλλά δεν έπεσε πολύ και σημείωσε στο τέλος άνοδο 0,3%, για να κλείσει σταθερά την εβδομάδα.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 1,4% την Πέμπτη μετά από άνοδο του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης και διατήρησε τα κέρδη της την Παρασκευή καθώς πλησιάζει σε μια επίσης σταθερή εβδομάδα.

Brendan McDermid via Reuters

Οι φόβοι γύρω από την ανάπτυξη οδήγησαν το πετρέλαιο σε μια σύντομη πτώση προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές του. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κινήθηκαν στα 120,55 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός υποχώρησε 0,5% στα 1.848 δολάρια/ουγγιά και το bitcoin σκαρφάλωσε 3,5% στα 21.099 δολάρια.





ΠΗΓΗ