Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να ενισχύσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) των ΗΠΑ και να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία προχωρούν αργά, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, δήλωσαν κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές στο Reuters.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει φέρει στο προσκήνιο την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών της και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους συμμάχους της να σπάσουν αυτή την εξάρτηση.

Ο Λευκός Οίκος μελετά την ανακοίνωση μιας διυπηρεσιακής αναθεώρησης των τρόπων ενίσχυσης των εξαγωγών ΥΦΑ στην Ευρώπη παράλληλα με την απόφαση της Τρίτης να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανέφεραν στο Reuters άτομα που ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η διυπηρεσιακή αναθεώρηση έχει αναβληθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού ορισμένοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο υποστήριξαν ότι θα αντικρούσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απογαλακτίσουν τις ΗΠΑ από την κατανάλωση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν οι πηγές.

Το φυσικό αέριο καίγεται με πολύ χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο, αλλά η γεώτρηση και η εξόρυξη και η μεταφορά του σε αγωγούς έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή μεθανίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Η βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχει από καιρό ισχυριστεί ότι τα καύσιμα της έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα από το ρωσικό αέριο που καταλήγει στην Ευρώπη μέσω των αγωγών, αλλά ο ισχυρισμός αυτός είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή των σχεδίων. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ παραπέμπουν για απαντήσεις στον Λευκό Οίκο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη (8 Μαρτίου 2022) σχέδια για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και τερματισμό της εξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου «πριν από το 2030».

Oι εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ
Oι εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Reuters/Eurostat Database

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ήλπιζαν ότι μια πιο λεπτομερής δέσμευση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις εξαγωγές ΥΦΑ θα βοηθούσε να πειστούν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχουν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ανέφεραν οι πηγές.

«Ήταν αυθόρμητο να στείλουμε ένα σήμα στην αγορά και θα μπορούσαν εύκολα να το συνδυάσουν με μια ώθηση για περισσότερες εξαγωγές αντλιών θερμότητας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προηγμένων πυρηνικών, κ.λπ., για να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου», ανέφερε μια από τις πηγές. Η προσπάθεια αναβλήθηκε εν μέσω ”ανησυχιών από την ομάδα για το κλίμα” εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, τόνισε η πηγή.

Συμβάσεις Εικοσιετίας

Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες υπηρεσίες είχαν συζητήσει σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας θα μπορούσε να επισπεύσει την έγκριση νέων αγωγών και να εγκρίνει αιτήματα για αύξηση της χωρητικότητας σε υπάρχοντες τερματικούς σταθμούς εξαγωγής για να συμβάλει στη φυσική φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ανέφεραν αρκετές πηγές.

Συζήτησαν επίσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εγγύηση τμημάτων των 20ετών συμβάσεων προμήθειας που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων τερματικών σταθμών και λιμανιών, καθώς και τρόπους για να πείσουν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ορισμένα νέα έργα, εν μέσω των προσπαθειών του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι να τις πείσει να μείνουν μακριά από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ανέφεραν οι πηγές.

«Ίσως, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αποποίηση ή κάποιος άλλος μηχανισμός που θα βοηθήσει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής για ΥΦΑ», είπε μια πηγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετό φυσικό αέριο για να παράγουν με τον ίδιο ρυθμό όπως το 2020, για σχεδόν 100 χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εκτιμήσεις, όμως η αξιοποίηση της άφθονης προσφοράς της χώρας περιορίζεται από την έλλειψη αγωγών και σταθμών εξαγωγών, αλλά και από τον χρόνο που χρειάζεται η κατασκευή αυτών των υποδομών.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, με επτά τερματικούς σταθμούς εξαγωγής, ικανούς για την αποστολή 11,5 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως.

Οι εξαγωγές είναι περίπλοκες: το φυσικό αέριο πρέπει να αντλείται κάτω από το έδαφος, να καταλήγει κατόπιν σε έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής, να ψύχεται επαρκώς και να τοποθετείται σε ένα πλοίο. Όταν φτάσει υγροποιημένο στον προορισμό του, θερμαίνεται και μπαίνει ξανά σε αγωγούς, σε μορφή αερίου.

Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των φορτίων φυσικού αερίου που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Τουρκία τους πρώτους δύο μήνες του 2022 έφτασε τα 164, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών ICIS. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 125 φορτία το πρώτο τρίμηνο του 2020.





ΠΗΓΗ