Η λακωνική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε εκ νέου συνάντηση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου το σχέδιο εξυγίανσης προχωράει κανονικά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης στα αρμόδια δικαστήρια», έδειχνε ότι η κινητικότητα συνεχίζεται και ότι οριοθετείται σε χρονικό πλαίσιο.

Ωστόσο, η νέα δήλωση του υπουργού, σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 4 Οκτωβρίου 2021: «Είμαστε σε ένα καλό σημείο με σοβαρούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε ένα πολύ λεπτό σημείο και δεν θέλω να κάνω ανακοινώσεις. Γενικά είμαστε καλά. Ίσως και να είναι εβδομάδα εξελίξεων», δημιουργεί νέα δεδομένα και ίσως ανατρέψει τα προηγούμενα.

Αυτό που μέχρι τώρα έχει δρομολογηθεί, με τη μεταβίβαση του 53,22% των μετοχών των Ναυπηγείων, στον Πάνο Ξενοκώστα (Ιούλιος 2020), πρόεδρο και διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards, ο οποίος κατέχει και διαχειρίζεται τα Ναυπηγεία στο Νεώριον της Σύρου, δείχνει να έχει πολλές αγκυλώσεις ώστε να φθάσει σε θετική κατάληξη.

Η προ ημερών συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική, για την προμήθεια φρεγατών που θα κατασκευαστούν, τελικά, στη Γαλλία, φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο, διότι ο Πάνος Ξενοκώστας είχε βασίσει την επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στα «σίγουρα» εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με τις συμφωνίες για εμπορικά πλοία, να αποτελούν το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο.

Υπενθυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, ακριβώς έναν χρόνο πριν, αμερικανική αντιπροσωπεία με στελέχη του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ International Development Finance Corporation (DFC), που στηρίζει τον Πάνο Ξενοκώστα (πρόταση 235 εκατ. ευρώ), λοιπών αξιωματούχων, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επισκέφθηκαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, κατά την οποία ο επενδυτής και μεγαλομέτοχος, θα είχε συμφωνήσει με τα πιστωτικά ιδρύματα, το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για το «κούρεμα» των χρεών, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ, ώστε να υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα, ήδη έχει παρέλθει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοι που μεταβίβασαν το ποσοστό τους, έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ, σκέπτονται τη δικαστική οδό, προκειμένου να τους επιστραφούν οι μετοχές, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης δεν προχωρά.

Την ίδια στιγμή, η νέα δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, άφησε «ανοικτό παράθυρο» και για άλλους υποψήφιους επενδυτές, με τους οποίους γίνονται συζητήσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Η μια περίπτωση επενδυτών είναι από αραβική χώρα, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει πρόταση 210 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση των Ναυπηγείων, χωρίς να έχουν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς τα δεδουλευμένα ετών των 600 εργαζομένων (35 εκατ. ευρώ με τις αποζημιώσεις) και τις θέσεις εργασίας. Ως προς αυτό, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσο και ο Πάνος Ξενοκώστας, έχουν εγγυηθεί.

Όμως, η λύση Ξενοκώστα, κατά τα φαινόμενα, δείχνει να είναι επισφαλής. Εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά τις επόμενες μέρες.

Τούτων δοθέντων, πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να προκριθεί νέο επενδυτικό σχήμα για τα πολύπαθα Ναυπηγεία Ελευσίνας.





ΠΗΓΗ