Κινητικότητα παρατηρείται στην πολύκροτη υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Την αναφέρω έτσι, διότι από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι και τη σημερινή, δεν έχει βρεθεί οριστική λύση για την «επόμενη μέρα» των Ναυπηγείων , όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους, το επιχειρησιακό τους έργο και βέβαια το μέλλον των περίπου 600 εργαζομένων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν μόνο το 70% των αμοιβών τους, με χρήματα που προέρχονται από το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, δεν έχουν λάβει ούτε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε και το επίδομα αδείας καλοκαιριού, τα τελευταία χρόνια.

Κατά συνέπεια, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τριάντα εκατομμύρια δεδουλευμένα, για τα οποία υπάρχει προφορική διαβεβαίωση τόσο από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και από τον Πάνο Ξενοκώστα, της ΟΝΕΧ, που αυτή τη στιγμή κατέχει το 53% των μετοχών, ότι εφόσον οριστικοποιηθεί η λύση θα καταβληθούν.

Ωστόσο, οι μήνες περνούν, οι προθεσμίες εκπνέουν και η κατάσταση παραμένει ίδια, δηλαδή δεν έχει λυθεί το θέμα με τις πιστώτριες τράπεζες, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να έχει πει στους εργαζόμενους ότι θα φέρει σύντομα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για τα χρέη των Ναυπηγείων προς το δημόσιο.
Κι ενώ η κατάσταση παραμένει «στον αέρα», διότι μόνο μνημόνιο συνεργασίας υπάρχει της ΟΝΕΧ με την ιταλική εταιρεία Fincantieri, καθώς και ένα ενδιαφέρον συμμετοχής του αμερικανικού οργανισμού DFC, στο επενδυτικό σχήμα, εμφανίστηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Σπανόπουλος, αντιπρόεδρος της ομώνυμης οικογενειακής επιχείρησης που έχει Ναυπηγείο και άλλες δραστηριότητες στη ναυτιλία, συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκδηλώνοντάς του πρόθεση ανάληψης των Ναυπηγείων.

Η HUFFPOST GREECE, μιλώντας μαζί του, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του, με τον ίδιο να αναφέρει ότι ζήτησε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία των Ναυπηγείων, προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να περάσει σε αυτόν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και να προχωρήσει στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Σπανόπουλος τόνισε ότι στην προσπάθεια αυτή έχει αρωγούς σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, με τους οποίους έχει υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες, είτε προς τη μία (Ξενοκώστας), είτε προς την άλλη (Σπανόπουλος ή άλλος επενδυτής) κατεύθυνση, καθώς η κατάσταση διαιωνίζεται με φόντο τις εκλογές.
Ο όμιλος «Σπανόπουλος»

Ιδρύθηκε πριν από πενήντα χρόνια, με στόχο να εδραιωθεί στον ναυτιλιακό τομέα. Είναι οικογενειακή επιχείρηση και διαθέτει εμπειρία που αποκτήθηκε μέσω ενός μεγάλου αριθμού δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο και υπεράκτιο τομέα. Αξιοποιώντας τον στόλο των πλοίων πολλαπλών χρήσεων, έχει σημειώσει σταδιακή πρόοδο προκειμένου να είναι σύμφωνη με τις καλύτερες και πιο πρόσφατες πρακτικές της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Οι ιδιόκτητες ναυπηγικές εγκαταστάσεις του ομίλου, μπορούν να φιλοξενήσουν όλους τους τύπους σκαφών και mega yachts, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όπως ανακατασκευή, ανακαίνιση και συντήρηση.





ΠΗΓΗ