Τη φιλοσοφία της εταιρείας, τον τρόπο που επιχειρεί και το πώς προσεγγίζει επενδυτικά εταιρείες, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της IDEAL Holdings.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρεία, είναι ένα conglomerate, με αντικείμενο δραστηριότητας την επένδυση σε άλλες εταιρείες με σκοπό την δημιουργία υπεραξιών μέσω των επενδύσεών της.

Αυτό που αποτελεί κεφαλαιώδες χαρακτηριστικό της εταιρείας, είναι ότι γνωρίζει πότε θα αποχωρήσει από μια εταιρεία στην οποία επένδυσε και την ανέδειξε, έχοντας πάντα την πλειοψηφία, ιδανικά το 100% και τον έλεγχο της εταιρείας. Μάλιστα, επιλέγει με πολύ προσοχή τις εταιρείες στις οποίες ενδιαφέρεται να επενδύσει. Ουσιαστικά, παρακολουθεί από κοντά την πορεία τους και συζητά με τους ιδιοκτήτες για διάστημα από 7 έως 12 μήνες, μέχρι να επέλθει η οριστική συμφωνία.

Η IDEAL Holdings επενδύει σε εταιρείες με υγιή οικονομικά στοιχεία, cash flow, με δυνατότητες ανάπτυξης, με ισχυρή θέση στον κλάδο τους, με πολύ καλή διοικητική ομάδα που έχει φέρει αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Στόχος της είναι η ενεργή και διαρκή αναζήτηση δημιουργίας υπεραξιών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, η αναζήτηση δείκτη εσωτερικής απόδοσης (IRR) 20% και η ανάληψη μέτριου κινδύνου σε μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η επενδυτική της στρατηγική έγκειται στη συμφωνία παραμονής της διοικητικής ομάδας, και στον εμπλουτισμό της με νέα στελέχη, έχει συμμετοχή στην καθημερινή διοίκηση των εταιρειών που επενδύει, παρακολουθεί το business plan και τους δείκτες απόδοσης, παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές και έχει πρόσβαση στο ελληνικό και διεθνές δίκτυο συμβούλων και managers που συνεργάζεται.

.

Η IDEAL Holdings δημοσιεύει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και κάθε τρίμηνο συγκρίνει ομοειδείς καταστάσεις και αποτελέσματα, ενώ οι επενδυτές και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές της αξιολογούν είτε με βάση χρηματιστηριακούς πολλαπλασιαστές (P/E, EV/EBITDA κλπ), είτε σαν άθροισμα των εταιριών που συμμετέχει και των μετρητών που διαθέτει.

Οι μέχρι στιγμής επενδύσεις της εταιρείας

Astir Vitogiannis – Coleus Packaging: H Astir είναι εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στα Οινόφυτα Αττικής, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Εξάγει πάνω από 95% της παραγωγής της σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία. Πελάτες της είναι βασικά πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής μπύρας, αναψυκτικών και ποτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της Coleus Packaging με έδρα την Νότιο Αφρική, η οποία εξάγει το 25% της παραγωγής της σε 10 χώρες περιφερειακά από την Ν. Αφρική. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση της γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022. Οι εγκαταστάσεις της είναι ιδιόκτητες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός παρόμοιος με της Astir. Οι πελάτες της Coleus είναι συμπληρωματικοί με τους πελάτες της Astir και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας της και αύξησης του κοινού πελατολογίου. Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 60 εκατ. ευρώ και EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Επενδυτικός στόχος είναι η λειτουργική βελτίωση της Coleus σε επίπεδα παρόμοια της Astir, η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και η αποκρυστάλλωση της αξίας μέσω συμμετοχής σε μεγαλύτερο σχήμα.

ADACOM – Netbull: Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης. Η ADACOM είναι από τις παλαιότερες και πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των trust services και cybersecurity, με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Netbull είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με εξειδίκευση στα managed security services που προσφέρονται μέσω του δικού της πολυβραβευμένου κέντρου ασφαλούς λειτουργίας «eIASIS». Η εταιρεία είναι γνωστή και από τις υπηρεσίες της για την απόκριση συμβάντων, καθώς διαχειρίστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα. O συνδυασμός αυτών των υπηρεσιών με το χαρτοφυλάκιο λύσεων της ADACOM Trust Services και Cybersecurity μας επιτρέπει να είμαστε πλέον μοναδικός πάροχος στην Ελλάδα με τέτοια ολιστική προσφορά η οποία μπορεί να βοηθήσει οποιοδήποτε μέγεθος οργανισμού να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας του εξελισσόμενου τοπίου απειλών. Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 17 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,4 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Επενδυτικός στόχος είναι η συγχώνευση της Netbull με την ADACOM και η περαιτέρω επένδυση στον χώρο τα κυβερνοασφάλειας και την πληροφορικής.

Three Cents Artisanal Beverages: Η πρωτοποριακή εταιρεία premium mixers & tonics με έδρα την Ελλάδα. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα 4 νέων ανθρώπων με όρεξη και όραμα, με στόχο να προσφέρουν στους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης ένα premium και διαφορετικό προϊόν. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 διαγράφοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία. Τα προϊόντα της ψηφίζονται κάθε χρόνο από επαγγελματίες bartenders σε διεθνείς διαγωνισμούς, ανάμεσα στα καλύτερα από πλευράς ποιότητας και δυνατοτήτων ανάπτυξης. Η εταιρεία μεγαλώνει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο και προσφέρει νέα προϊόντα, είτε σε επίπεδο γεύσεων είτε σε επίπεδο διαφοροποίησης (Zero Sugar Line). Τα προϊόντα της εταιρείας Three Cents εξάγονται σε περισσότερες από 34 χώρες και το 2022 αναμένεται οι πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Το 2021 η εταιρία έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 7,7 εκατ. ευρώ και EBITDA με 1,5 εκατ. ευρώ. Επενδυτικός στόχος είναι η άνοδος των πωλήσεων μέσω επενδύσεων σε marketing και promotion και η ισχυροποίηση του brand σε διεθνές επίπεδο.

Οι στόχοι της IDEAL Holdings για το 2022 είναι να ολοκληρώσει, μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την εξαγορά της Coleus, να προχωρήσει σε μία επένδυση στον τομέα που δραστηριοποιούνται η ADACOM-Netbull και να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη του επιχειρηματικού πλάνου των εταιρειών για το 2022.





ΠΗΓΗ