Η νέα εποχή Renault είναι εδώ, παρούσα με νέα μοντέλα που αποκαλύπτονται σταδιακά. Μετά το Arkana, το coupe SUV, και το νέο Megane E-TECH Electric, ήρθε η σειρά του νέου Austral, που αντικαθιστά, ουσιαστικά, το Kadjar, το οποίο ομολογουμένως μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα στην αγορά.

Η Renault, πλαισιώνει το νέο μοντέλο με πληθώρα τεχνολογιών, από ψηφιακά συστήματα και κινητήρια σύνολα, έως συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Σχεδιαστικά, έχει μοντέρνα χαρακτηριστικά, με καμπύλες επιφάνειες, τεχνολογία micro-optics στα εμπρός και πίσω LED φωτιστικά σώματα και ζάντες αλουμινίου 17 -20 ιντσών.

Στην καμπίνα, ξεχωρίζει το κόκπιτ με οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, που φέρει τη μεγάλη οθόνη του συστήματος OpenR, που συνδυάζει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και την κάθετη οθόνη πολυμέσων 12 ιντσών. Στις εκδόσεις που υπάρχει, η οθόνη του νέου Head Up Display των 9,3 ιντσών, συμπληρώνει το συνολικό αριθμό οθονών του αυτοκινήτου.

Σαφώς πιο μοντέρνο το εσωτερικό, με σχεδόν τετραγωνισμένο τιμόνι και υποβραχιόνιο στην κονσόλα για πιο εύκολη χρήση της οθόνης πολυμέσων, ειδική θέση για το τηλέφωνο, επενδύσεις από πραγματικό ξύλο, δέρμα, Alcantara, ύφασμα, διάφορους μικρούς αποθηκευτικούς χώρους και άνεση για τους πίσω επιβάτες, το νέο προσφέρεται σε κάποιες εκδόσεις με ασύμμετρα αναδιπλούμενο (2/3–1/3) πίσω κάθισμα, που μπορεί επίσης να μετακινηθεί ξεχωριστά εμπρός-πίσω, σε μία διαδρομή 16 εκατοστών. Επίσης, οι τρεις εκδόσεις ήπιας υβριδικής τεχνολογίας, έχουν χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ 500 λίτρων και λίγο λιγότερη η φουλ υβριδική έκδοση.

Η Renault λανσάρει το Austral και σε μια πιο σπορτίφ έκδοση, την Esprit Alpine, με μαύρες ζάντες αλουμινίου Daytona 20 ιντσών με το λογότυπο της Alpine, μαύρες μπάρες οροφής και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες στο εξωτερικό του αυτοκινήτου, μπλε ραφές και γαζιά, επένδυση Alcantara με ύφασμα «twill» με υφή ανθρακονήματος, τιμόνι με επένδυση από δέρμα Nappa με ένθετα Alcantara και μπλε/λευκές ή κόκκινες ραφές, πεντάλ αλουμινίου και μαρσπιέ θυρών με το λογότυπο «Alpine», στην καμπίνα.

Το νέο Austral θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις ανάρτησης: με ημι-άκαμπτο πίσω άξονα στα μοντέλα με κίνηση στους δύο τροχούς και με πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων, για τα μοντέλα με σύστημα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης 4CONTROL Advanced, που βελτιώνει το κύκλο στροφής στα 10,1 μέτρα, καθώς οι πίσω τροχοί στρίβουν σε γωνία 5 μοιρών.

.

Αυτό που ξεχωρίζει, κυρίως, στο νέο Austral, είναι τα υβριδικά, κινητήρια σύνολα. Η πρώτη έκδοση, η Mild Hybrid, χρησιμοποιεί έναν 4κύλινδρο turbo κινητήρα βενζίνης άμεσου ψεκασμού 1.3lt που ήδη υπάρχει σε αρκετά μοντέλα της Renault και αποτελεί προϊόν εξέλιξης της συνεργασίας με την Daimler. Το μοτέρ υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα-μίζα και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12 V και θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις ισχύος 140 ίππων με μηχανικό κιβώτιο και 160 ίππων με αυτόματο κιβώτιο X-TRONIC. Η ροπή των 270Nm είναι διαθέσιμη από τις 1.800 – 3.500 σ.α.λ., με την εταιρεία να αναφέρει μέση κατανάλωση από 6,2 λίτρα/100χλμ., και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα 136 γρ./χλμ.

Η Mild Hybrid Advanced έκδοση φέρει 3κύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.2lt, με μία μπαταρία ιόντων λιθίου 48V. Το σύνολο αποδίδει 130 ίππους και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο, με τη μέση κατανάλωση να είναι στα 5,3 λίτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές στα 123 γρ./χλμ.

Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η έκδοση Full Hybrid E-TECH με turbo 3κύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.2lt που συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, μία μπαταρία ιόντων λιθίου 400V ισχύος 1,7kWh και ένα έξυπνο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων multi-mode. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος φτάνει τους 200hp. Το αυτοκίνητο ξεκινά πάντα με πλήρως ηλεκτρική λειτουργία, και έχει μέση κατανάλωση από 4,6 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές 105 γρ./χλμ. Σε αυτή την έκδοση, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ένα από τα τέσσερα διαφορετικά προγράμματα, μέσω ενός επιλογέα που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ενώ και άλλες εκδόσεις έχουν απλό σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα.

Παράλληλα, για ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση, υπάρχει λειτουργία παροχής συμβουλών οικολογικής οδήγησης, είτε μέσω του πίνακα οργάνων, είτε από το Head Up Display των 9,3 ιντσών, που υποδεικνύει την καταλληλότερη στιγμή για να αφήσει το πεντάλ του γκαζιού ο οδηγός. Στην έκδοση E-TECH Hybrid, η συγκεκριμένη λειτουργία ενισχύεται και από την επιλογή προληπτικής υβριδικής οδήγησης, που βοηθά στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της διαδρομής, στη φάση που το αυτοκίνητο οδηγείται μόνο με ηλεκτροκίνηση.

Πέραν αυτών, η τεχνολογία MULTI-SENSE Advanced περιλαμβάνει τρία προεπιλεγμένα προγράμματα οδήγησης: Eco, Comfort και Sport. Ένα τέταρτο πρόγραμμα (Perso) προσφέρει στον οδηγό τη δυνατότητα ελεύθερης διαμόρφωσης σε κάθε ρύθμιση. Το Extended Grip Pack περιλαμβάνει δύο επιπλέον προγράμματα: Snow και All roads. Ο οδηγός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει το πρόγραμμα οδήγησης, είτε χειροκίνητα, είτε μέσω φωνητικής εντολής στο Google Assistant. Επίσης, διαθέτει και μια ολοκαίνουργια λειτουργία πρόληψης που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης, καθώς προτείνει αυτόματα τη μετάβαση σε λειτουργία Eco.

Καταλήγοντας, η Renault εφοδιάζει το Austral με 32 συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (ADAS), από Head Up Display νέας γενιάς, Active Driver Assist, για αυτονομία κίνησης επιπέδου 2 που συνδυάζει το Adaptive Cruise Control με τη λειτουργία Stop & Go, σύστημα Lane Centering, τα δεδομένα του GPS και τη χαρτογράφηση, έως κάμερα 3D 360 μοιρών, αυτοματοποιημένη υποβοήθηση στάθμευσης κ.ά, ενώ το σύστημα πολυμέσων OpenR Link ενσωματώνει τις καλύτερες υπηρεσίες και εφαρμογές της Google: Google Maps για πλοήγηση, Google Assistant για βοήθεια hands-free και Google Play για τη λήψη εφαρμογών.

Στην Ελλάδα το περιμένουμε μετά τον Οκτώβριο του 2022.





ΠΗΓΗ