NurPhoto via Getty Images

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα βουτιά έως και κατά 7% μέσα σε μερικά λεπτά, σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τις προοπτικές μιας ακόμα μείωσης επιτοκίων την Πέμπτη.

Η ξαφνική πτώση είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το ήμισυ της αξίας που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε στο παρελθόν τη λίρα κάτω από το επίπεδο των 14,0 παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες μέσω πώλησης δολαρίων. Έως σήμερα στις 10:15 ώρα Ελλάδας δεν είχε ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε έως τις 14,99 λίρες έναντι του δολαρίου σε μια αγορά με χαμηλή ρευστότητα, από το επίπεδο των 13,889 όπου έκλεισε την Παρασκευή. Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, είχε περιορίσει τις απώλειές του και κινείτο στο επίπεδο των 14,44 λιρών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δεχόμενη πιέσεις από τον Ερντογάν, αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άλμα στο 21,3%.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ





ΠΗΓΗ