Οι μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα στην Ευρώπη μετά τα κέρδη που κατέγραψαν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο πόλεμος και τα σχέδια του Πρόεδρου Τζο Μπάιντεν να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ αργότερα την Παρασκευή ήταν μεταξύ των αβεβαιοτήτων που έχουν κυριεύσει στις αγορές.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στο Τόκιο και τη Σαγκάη αλλά υποχώρησαν στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% και ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,2%.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές έχουν γίνει ο κανόνας καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να μειώσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία και στον ήδη υψηλό πληθωρισμό παγκοσμίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των υψηλότερων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και των ανανεωμένων ανησυχιών για τον κορονοϊό.

Ενα βαρέλι αργού πετρελαίου ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 1,71 δολαρίων στα 104,69 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Εκανε άλμα 8,4% την Πέμπτη και διαμορφώθηκε στα 102,98 δολάρια.

Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ, το διεθνές πρότυπο τιμολόγησης, ανέβηκε κατά 1,46 δολάρια σε 108,10 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο 8,8%.

Οι τιμές είναι ανοδικές λόγω αμφιβολιών τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση πετρελαίου. Αφού ξεπέρασε για λίγο τα 130 δολάρια στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το βαρέλι αργού ΗΠΑ έπεσε σχεδόν στα 94 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.

Ωστόσο, οι αναφορές για πώληση ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία και οι προφανείς αποτυχίες στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν ανανεώσει την ανησυχία για πιθανές ελλείψεις στον εφοδιασμό.

Οι ειδήσεις σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν προκαλέσει πολλές έντονες ανατροπές. Πρόσφατα ήρθαν να προστεθούν και οι ανησυχίες για διαταραχές στο εμπόριο της Κίνας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη ζήτηση για ενέργεια.

Μετά το πρωινό δύσκολο άνοιγμα, πάντως, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν μικρή άνοδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 10:14 ώρα Ελλάδας και οδεύει για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2020.

Οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, με κέρδη 1,0%, ενώ των πετρελαϊκών εταιριών ενισχύθηκαν κατά 0,5%.

(με πληροφορίες από Associated Press)





ΠΗΓΗ