Το πετρέλαιο εκτινάσσεται ξανά σε πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή μεγάλη διάρκεια πολέμου που θα επηρεάσει περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Αφού έπεσε κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 8% στα 102,65 δολάρια το βαρέλι στις πρόσφατες συναλλαγές. Το αργό Μπρεντ αυξήθηκε κατά 9% στα 107 δολάρια το βαρέλι.

Οι έμποροι ενέργειας απέδωσαν την νέα εκτίναξη της Πέμπτης στην αυξανόμενη απαισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη λύσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον.

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου οφειλόταν εν μέρει στις ελπίδες για πιθανή κατάπαυση του πυρός. Οσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για τις ροές πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το 30% της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας θα μπορούσε να διακοπεί εντός εβδομάδων, εκθέτοντας την παγκόσμια οικονομία σε μια πιθανή κρίση εφοδιασμού.

Παρά την νέα άνοδο, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πολύ κάτω από τα πρόσφατα ρεκόρ τους. Το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν 14 ετών στα 130,50 δολάρια το βαρέλι στις 6 Μαρτίου, ενώ το Μπρεντ έφτασε σχεδόν τα 140 δολάρια το βαρέλι.





ΠΗΓΗ