Μπλόκο στις ανατιμήσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά αγαθών βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στη βουλή ο αρμόδιος υπουργός, ενώ, με νέα ΚΥΑ, αίρει μερικώς το «απαγορευτικό» πώλησης διαρκών καταναλωτικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι η  Γενική Διεύθυνση Καταναλωτή είχε εντοπίσει αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, «ακριβώς την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown», προσθέτοντας δε ότι αυτές παρατηρήθηκαν σε μια συγκεκριμένη αλυσίδα λιανεμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό και έως το Φεβρουάριο του 2021 μέσω ειδικής τροπολογίας απαγορεύεται να σημειωθούν  αυξήσεις που οδηγούν σε μικτό περιθώριο κέρδους που είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020. Η τροπολογία αφορά  σε μια σειρά βασικών αγαθών, που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης. 

Εν τω μεταξύ  με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε αποσαφηνίζεται ποια διαρκή καταναλωτικά αγαθά θα μπορούν να πωλούν από το φυσικό δίκτυο τους δίκτυο τα σούπερ μάρκετ, μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλε και πάλι το υπουργείο Ανάπτυξης λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η πώληση κουβερτών, κλινοσκεπασμάτων και παπλωμάτων παπλώματα, αλλά και είδη ένδυσης – παρά την αρχική αναφορά του υπουργείου. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η πώληση καλσόν, παλτό, ημίπαλτων, καπών, άνορακ, αδιάβροχων,  αντιανεμικών και παρόμοια είδη καθώς και είδη υποδηματοποιίας (σ.σ. παντόφλες). Επίσης επιτρέπεται η πώληση για : βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, λαμπτήρες, σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα, σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα καθώς και συσκευές υγραερίου οικιακής χρήσεως. 

Επιπλέον μέσω της διευκρινιστικής ΚΥΑ επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων στα αεροδρόμια της χώρας. 

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, πριν δηλαδή ανακοινωθούν τα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα και ακολούθως για όλη την επικράτεια, όπου το λιανεμπόριο έκλεισε ολοσχερώς, τα σούπερ μάρκετς παρουσίασαν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεων τους, το πρώτο μετά τις 17 Μαΐου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκαν κατά 11,1% , αγγίζοντας τα 127,9 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων να καταγράφουν αύξηση 9%. Κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα, οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν 11%, 11,9% οι πωλήσεις προϊόντων για το σπίτι, 7,8% οι αγορές προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και 15,2% οι αγορές προϊόντων που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες τρεις κατηγορίες. 





ΠΗΓΗ